Το πιο «hot» σημείο στην Αβάνα

O X-Αlfonso έχει κάνει χρόνια τώρα το δικό του όνομα στην Κούβα, ως μουσικός παραγωγός και ράπερ. Ωστόσο, τα τελευταία οκτώ χρόνια με μία ομάδα νέων Κουβανών, δημιούργησαν έναν από τους πιο δημοφιλείς πολυχώρους στην Αβάνα, το «Fabrica de Arte Cubano».

Από τη στιγμή που αντικρίζεις το μέρος, ήδη από την είσοδο, καταλαβαίνεις ότι σίγουρα δεν πρόκειται για κάτι που θα σε αφήσει αδιάφορο. Το «Fabrica de Arte Cubano» είναι κρυμμένο σε μία γειτονιά στο κέντρο της Αβάνας. Αλλά εκεί θα συναντήσεις όλους του νέους της πόλης.

Μόλις καταφέρεις να περάσεις
από την ουρά των χιλιάδων επισκεπτών που περιμένουν στην είσοδο, ουσιαστικά εισέρχεσαι σε έναν χώρο όπου φιλοξενείται όλη η σύγχρονη τέχνη της Κούβας. Το Fabrica περιλαμβάνει μουσικές σκηνές, μπαρ, δυο εστιατόρια - το ένα υψηλής γαστρονομίας, αλλά με προσιτές τιμές – μία αίθουσα για προβολές ταινιών, καθώς και αμέτρητους χώρους προκειμένου να εκθέτουν νέοι καλλιτέχνες της Κούβας και της υπόλοιπης Λατινικής Αμερικής.

Εξάλλου, αυτή ήταν και η φιλοδοξία των δημιουργών του. «Θέλαμε να κάνουμε έναν χώρο τέχνης για την τέχνη», μας εξηγεί ο Alfonso.

Ο πολυχώρος λειτουργεί σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση στο σημείο όπου παλιότερα λειτουργούσε ένα εργοστάσιο του κράτους. Ο χώρος του παλαιού εργοστασίου τους παραχωρήθηκε υπό έναν όρο: μέρος των εσόδων της νέας επιχείρησης να χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικά προγράμματα στη γειτονιά και νέους καλλιτέχνες της Κούβας.

Και η επιτυχία του Fabrica είναι θεαματική. Κάθε βράδυ προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, οι εκθέσεις του δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τις μεγαλύτερες γκαλερί του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, ενώ το βράδυ μετατρέπεται σε μία μουσική σκηνή που θα ικανοποιούσε και τους πιο απαιτητικούς χορευτές!




* Ο Σταύρος Σαμουηλίδης είναι δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός. Το απόσπασμα αποτελεί μέρος του 1ου επεισοδίου της σειράς «Ταξιδεύοντας Αλλιώς: Κούβα», που θα προβληθεί την Κυριακή 10/9 στις 18.45 στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Πηγή: skai.gr - Σταύρος Σαμουηλίδης