Το «Κυνήγι του Λιονταριού με το Τόξο» στις Νύχτες Πρεμιέρας

Μία νέα συνεργασία εγκαινιάζουν από κοινού, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας (20/9-1/10) και το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας (22-26/11), η οποία περιλαμβάνει την προβολή μιας ταινίας από το πρόγραμμα του Ethnofest στις «Νύχτες Πρεμιέρας».

Συγκεκριμένα, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννηση του καταξιωμένου ανθρωπολόγου και σημαντικού εκπροσώπου του εθνογραφικού κινηματογράφου, Ζαν Ρους (Jean Rouch), θα προβληθεί στην 23η διοργάνωση των «Νυχτών Πρεμιέρας» η ταινία το «Κυνήγι του Λιονταριού με το Τόξο» (La Chasse au lion a l'arc, 1965).

Από το 1957 ως το 1964, ο Ζαν Ρους ακολουθεί τους κυνηγούς Σονγκάι από την περιοχή Γιατακάλα του Νίγηρα, οι οποίοι είναι οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα να σκοτώσουν ένα λιοντάρι. Εκεί, ο ανθρωπολόγος καταγράφει τα επεισόδια του κυνηγιού αυτού, ενώ κινηματογραφεί με σεβασμό και διορατικότητα και συνδέει ισότιμα και δεξιοτεχνικά το λόγο με την εικόνα.

Ο Ζαν Ρους είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εκπρόσωπους του εθνογραφικού κινηματογράφου, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην εξέλιξη του Γαλλικού Νέου Κύματος και του cinema verite. Με το πλούσιο έργο του, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου γυρίστηκε στην Αφρική, διεύρυνε τα όρια του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ και έθεσε τις βάσεις για την δημιουργία του ethnofiction, που θόλωσε τα όρια ανάμεσα σε ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των Νυχτών Πρεμιέρας θα ανακοινωθεί στις 13 Σεπτεμβρίου.
Πηγή: skai.gr