Διακόπτει την υπηρεσία του στη Μιανμάρ το BBC επικαλούμενο λογοκρισία

Η υπηρεσία του BBC στα βιρμανικά δεν θα μεταδίδεται πλέον από την τηλεόραση της Μιανμάρ όπως ανακοίνωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλούμενο «λογοκρισία», σε μια χώρα που η αναφορά στη μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια αποτελεί ταμπού.

Από τον Απρίλιο του 2014 η υπηρεσία του BBC, με έδρα τη Ρανγκούν, παρήγαγε καθημερινά ένα δελτίο ειδήσεων για το τηλεοπτικό δίκτυο MNTV, το οποίο παρακολουθούσαν περίπου 3,7 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Σήμερα ωστόσο το BBC ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεργασίας εξαιτίας της άρνησης που προβάλλει το MNTV να μεταδώσει πολλές από τις εκπομπές του.

«Το BBC δεν μπορεί πλέον να δέχεται τις παρεμβολές ή τη λογοκρισία των προγραμμάτων του από τις τηλεοράσεις που το αναμεταδίδουν, διότι αυτό υπονομεύει την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών του», ανακοίνωσε το βρετανικό δίκτυο.

Στέλεχος του MNTV, που μίλησε ανώνυμα διευκρίνισε ότι η αντιπαράθεση οφείλεται στη χρήση της λέξης «Ροχίνγκια» σε κάποια προγράμματα του BBC.

Στη Μιανμάρ οι Ροχίνγκια αποκαλούνται «Μπανγκλαντεσιανοί», αν και πολλά μέλη της μουσουλμανικής αυτής μειονότητας ζουν επί γενιές στη χώρα. Ακόμη και η ηγέτιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Κι δεν έχει ποτέ χρησιμοποιήσει τη λέξη «Ροχίνγκια».
Πηγή: skai.gr