Κλείσιμο

«Βασιλιάς» των Video Music Awards ο Κέντρικ Λαμάρ με 6 αγαλματίδια

Ο ράπερ Κέντρικ Λαμάρ ήταν ο βασιλιάς της βραδιάς των Video Music Awards που διοργάνωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό μουσικό δίκτυο MTV χθες, κερδίζοντας έξι αγαλματίδια κατά τη διάρκεια μιας τελετής απονομής με έντονο πολιτικό χρώμα.

Ο καλλιτέχνης από το Κόμπτον, νοτίως του Λος 'Αντζελες, πήγε στην τελετή με οκτώ υποψηφιότητες και τελικά απέσπασε έξι βραβεία, εκ των οποίων αυτά του καλύτερου βίντεο της χρονιάς, του καλύτερου βίντεο χιπ-χοπ και της καλύτερης σκηνοθεσίας για το "Humble", ένα βιντεοκλίπ όπου εμφανίζεται ως Χριστός και ως Πάπας.

Η Κέιτι Πέρι παρουσιάσε τη βραδιά κραδαίνοντας μια εφημερίδα που είχε τίτλο "ο κόσμος φλέγεται".

Τα βραβεία VMA που απονέμονται έπειτα από μια ψηφοφορία του κοινού είναι "μια από τις εκλογές όπου η λαϊκή ψήφος μετρά ακόμη", σχολίασε σκωπτικά η τραγουδίστρια από την Καλιφόρνια, υποδηλώνοντας τις προεδρικές εκλογές στις οποίες επικράτησε ο Ντόναλντ Τραμπ παρά τον πολύ μεγαλύτερο αριθμό ψήφων που έλαβε η Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον.

Μια από τις πιο δυνατές στιγμές της βραδιάς ήταν η παρέμβαση της Σούζαν Μπρο, της μητέρας της Χέδερ Χέγιερ, της νεαρής μητέρας που σκότωσε με το αυτοκίνητό του ένας υποστηρικτής του ναζισμού στο Σάρλοτσβιλ, την ώρα που διαδήλωνε κατά του φασισμού.

Έμπνευση και θάρρος

"Πριν από μόλις 15 ημέρες η κόρη μου σκοτώθηκε διαδηλώνοντας κατά του ρατσισμού. Μου λείπει. Συγκινήθηκα πολύ όταν είδα ανθρώπους από όλο τον κόσμο να εμπνέονται από το θάρρος της", είπε η Μπρο.

Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικρίθηκε ιδιαίτερα όταν δήλωσε ότι υπάρχουν "πολύ καλοί άνθρωποι" ανάμεσα στους ναζί όπως και ανάμεσα στους αντιφασίστες διαδηλωτές στο Σάρλοτσβιλ, πριν προσθέσει ότι υπήρξε βία και "από τις δύο πλευρές".

Άλλο θέμα για το οποίο επικρίθηκε ο πρόεδρος Τραμπ, ήταν η εντολή που έδωσε στο Πεντάγωνο την Παρασκευή να απαγορεύσει σε διεμφυλικούς στρατιώτες να υπηρετούν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Στην τελετή απονομής ήταν παρόντες διεμφυλικοί στρατιωτικοί έπειτα από πρόσκληση του MTV.

Με αφορμή την απονομή του νέου βραβείου για την "καλύτερη μάχη κατά του συστήματος" -με το οποίο τιμώνται μουσικοί που δραστηριοποιούνται δυναμικά σε σκοπούς πέραν των μουσικών τους βίντεο - και στους έξι μουσικούς που ήταν υποψήφιοι για τη συγκεκριμένη κατηγορία, ανάμεσά τους ο Τζον Λέτζεντ και η Αλέσια Κάρα, η Σούζαν Μπρο ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ιδρύματος "κατά του ρατσισμού" που θα φέρει το όνομα της κόρης της.

Η Πάρις Τζάκσον, κόρη του βασιλιά της ποπ Μάικλ Τζάκσον, απένειμε το πρώτο βραβείο της βραδιάς, το video pop της χρονιάς στο γυναικείο συγκρότημα Fifth Harmony, καλώντας τον κόσμο να αντισταθεί και να "δείξει σε αυτούς του ναζί και τους σάπιους λευκούς ρατσιστές ότι δεν έχουμε καμιά ανοχή απέναντι στο μίσος τους και τις διακρίσεις τους".

Ο Εντ Σίραν κέρδισε το αγαλματίδιο του καλλιτέχνη της χρονιάς μετά την επιτυχία που σημείωσε το τραγούδι του "Shape of you" που ακουγόταν παντού όλο το καλοκαίρι.
Πηγή: skai.gr