Αίτημα για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ προωθεί ξανά το ΥΠΠΟΑ για την Αμφίπολη

Αίτημα χρηματοδότησης για την ένταξη στο ΕΣΠΑ, έργων που αφορούν στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, θα επανυποβάλλει άμεσα η διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ, «το πρόγραμμα στερέωσης, συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών, είναι ένα πολυδιάστατο έργο με σύνθετα τεχνικά δεδομένα, που αναδείχθηκαν κατά την ανασκαφή του στο πρόσφατο παρελθόν. Το ΥΠΠΟΑ υπέβαλε το σχετικό τεχνικό δελτίο με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές.

Κατά τη διενέργεια της αξιολόγησης, οι Περιφέρειες, σύμφωνα με το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου για τα προγράμματα ΕΣΠΑ, έχουν τη διακριτική ευχέρεια να ζητήσουν σε οποιοδήποτε στάδιο, την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων και διευκρινίσεων, που είναι και η συνήθης πρακτική. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επέλεξε την απευθείας απόρριψη, όχι μόνο του τεχνικού δελτίου της Αμφίπολης αλλά και των υπολοίπων προτάσεων του ΥΠΠΟΑ για σημαντικά έργα στην Κεντρική Μακεδονία, παρά την μέχρι τώρα ευδόκιμη και γόνιμη συνεργασία της με το ΥΠΠΟΑ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον επείγοντα χαρακτήρα του έργου της Αμφίπολης, θα επανυποβάλει άμεσα το αίτημα χρηματοδότησής του, δεδομένου του ότι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παραμένει ανοικτή μέχρι το τέλος του έτους.

Για τον λόγο αυτόν προγραμματίστηκε ήδη συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη (2/8) μεταξύ της διαχειριστικής αρχής του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, του αρμόδιου διευθυντή Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ και των στελεχών της αρμόδιας για το ΕΣΠΑ επιτελικής δομής (ΕΔΕΠΟΛ) του υπουργείου, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις και να δρομολογηθεί η κατάθεση όσων συμπληρωματικών στοιχείων τελικά απαιτηθούν.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «τα στελέχη της ΕΔΕΠΟΛ και των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ έχουν αποδεδειγμένη υψηλή κατάρτιση και τεχνογνωσία στον τομέα αυτόν, καθώς έχουν ήδη διαχειριστεί με επιτυχία πολύ σημαντικά έργα, και είναι σε θέση να διασφαλίσουν την ομαλή εξέλιξη του έργου της Αμφίπολης σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να καλυφθεί η καθυστέρηση που δημιουργήθηκε».

Ειδικότερα, το προτεινόμενο πρόγραμμα για τον Τύμβο Καστά, περιλαμβάνει στην πρώτη φάση του: χωματουργικές εργασίες για την εξασφάλιση των πρανών του τύμβου, του ταφικού μνημείου, του περιβόλου και του περιβάλλοντος χώρου του, διευθέτηση απορροής ομβρίων υδάτων, μεσοπρόθεσμες εργασίες υλοποίησης ανασχεδιασμού της στερεωτικής διάταξης του ταφικού μνημείου και εξασφάλισης ευστάθειας.

Στην δεύτερη φάση υλοποίησής του, περιλαμβάνει: έργο οριστικής εξασφάλισης ταφικού μνημείου (πασσάλους, νάρθηκα διαμόρφωσης εδαφών), στερέωση, αποκατάσταση και αναστήλωση του ταφικού μνημείου και αναστήλωση μεγάλου τμήματος του περιβόλου με χρήση του αυθεντικού μαρμάρινου υλικού του, κατασκευή κελύφους προστασίας για τον Χώρο 1 του ταφικού μνημείου, έργο ανάδειξης και εξασφάλιση επισκεψιμότητας του μνημείου και έργο διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του».

Πηγή: skai.gr