Δύο τελευταίες παραστάσεις χορού στο Φεστιβάλ Αθηνών

Το Φεστιβάλ Αθηνών 2017 πλησιάζει προς το τέλος του. Ο χορός πρόσφερε δυνατές στιγμές στο κοινό, με παραστάσεις που ξεχώρισαν, συγκίνησαν και ικανοποίησαν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις της χορευτικής τέχνης. Μέχρι το τέλος της διοργάνωσης παραμένουν δύο παραστάσεις, η κάθε μία με το δικό της ξεχωριστό στίγμα.

Ο Καταλανός χορογράφος Πέρε Φάουρα δημιουργεί ένα ντίσκο πάρτι, όπου οι χορευτές συναντούν το κοινό (16 και 17 Ιουλίου στο BIOS), ενώ η νεαρή χορεύτρια, χορογράφος, τραγουδίστρια και περφόρμερ Ντοροτέ Μυνιανεζά παρουσιάζει μία από τις πιο πολυαναμενόμενες παραστάσεις, παγκοσμίως, με θέμα τις θηριωδίες στη Ρουάντα (18 και 19 Ιουλίου στην Πειραιώς 260).

Ο Φάουρα είναι γνωστός για τις δουλειές-μελέτες του, στις οποίες ενσωματώνει στοιχεία της ποπ κουλτούρας και τα επαναδιατυπώνει σε εμφανώς θεατρική φόρμα. Το «Sweet Fever» (Γλυκός Πυρετός), που εντάσσεται στην τριλογία «Sweet Suites», αποτελεί μία χορογραφία-λούπα με αφετηρία τον εμβληματικό χορό της «Fever Night» από τη θρυλική ταινία «Πυρετός το Σαββατόβραδο».

Η χορογραφία του Φάουρα ερμηνεύεται από ομάδα εθελοντών και επαγγελματιών χορευτών και έχει μορφή επανάληψης. Ξεκινά από την πιστή ανάπλαση της αρχικής χορογραφίας και με την εισαγωγή σταδιακών αλλαγών φτάνει στην πλήρη παραμόρφωσή της.

Η παράσταση βρίσκεται σε διάλογο με ποικίλα θεατρικά στοιχεία, βίντεο, μουσική, φώτα κ.ά. Ο καλλιτέχνης επανερμηνεύει και επενδύει εκ νέου, με νόημα, μία διάσημη χορογραφία σε ένα τελετουργικό, εκστατικό ταξίδι, που ειρωνεύεται το διαρκές κυνήγι των απολαύσεων: Αντιπαραθέτει την εικονική ευτυχία της αναπαράστασης του χορού στη μεγάλη οθόνη με τη σωματική ευχαρίστηση του πραγματικού βιώματος.

Στην παράσταση δεν υπάρχουν καθίσματα. Οι θεατές την παρακολουθούν όρθιοι, ώστε να μπορούν να χορεύουν και αυτοί, ενώ μετά το τέλος της θα ακολουθήσει ντίσκο πάρτι.

Γεννημένη στη Ρουάντα και εγκατεστημένη στη Γαλλία, η χορεύτρια, χορογράφος, τραγουδίστρια και περφόρμερ Ντοροτέ Μυνιανεζά ήταν μόλις δώδεκα ετών όταν στην πατρίδα της ξέσπασε η γενοκτονία του 1994.

Αντλώντας από τη φρικιαστική εμπειρία του πολέμου, η Μυνιανεζά συνέλαβε και χορογράφησε μία παράσταση με τίτλο «Unwanted /Ανεπιθύμητα» που αποτίει φόρο τιμής στις γυναίκες που βίωσαν την κτηνωδία, τα σώματα των οποίων κακοποιήθηκαν, βιάστηκαν, εξευτελίστηκαν. Όλες εκείνες τις γυναίκες «που ο βιασμός τους ισοδυναμούσε με όπλο μαζικής καταστροφής», όπως αναφέρει η καλλιτέχνιδα, και όλα εκείνα τα παιδιά που γεννήθηκαν ανεπιθύμητα.

Η παράσταση συνδυάζει χορό, ηχητικό υλικό με μαρτυρίες υπό τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού συνθέτη Αλέν Μαέ, χορωδία δύο φωνών με τη Χόλαντ Άντριους και την ίδια τη Μυνιανεζά, και τα έργα τέχνης του φημισμένου καλλιτέχνη Μπρους Κλαρκ.

Η Μυνιανεζά οραματίζεται την παράσταση σαν μία κληρονομιά που παραδίδεται από τη μία γυναίκα στην άλλη, μία κληρονομιά που δεν πρέπει να λησμονηθεί. Το έργο είναι μία μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή, που έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών αμέσως μετά την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ της Αβινιόν.

Κατάλληλο για θεατές άνω των 16 ετών.
Πηγή: skai.gr