200 εκπαιδευτικές υποτροφίες σε πρόσφυγες από την Πρεσβεία των ΗΠΑ

Εκπαιδευτικές υποτροφίες σε 200 πρόσφυγες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, θα προσφέρει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολέγιο Αθηνών- Deree, το Αμερικανικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης- Anatolia College και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή- Perrotis College.

Στόχος του προγράμματος είναι να δώσει τη δυνατότητα σε αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα, ηλικίας άνω των 18 ετών, να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, παρέχοντάς τους γνώσεις και δεξιότητες που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν, είτε στην Ελλάδα είτε σε όποια άλλη χώρα μετακινηθούν στο μέλλον.

«Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και τους πρόσφυγες να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, ώστε να ενταχθούν ξανά στο ακαδημαϊκό περιβάλλον» παρατήρησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα για την παρουσίαση του προγράμματος.

«Η πρεσβεία και η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πολύ υπερήφανες γι΄ αυτή την πρωτοβουλία που υλοποιείται και δείχνει ποια είναι η προσέγγιση των ΗΠΑ προς την εκπαίδευση και την αριστεία, αλλά και τη σημασία που δίνουμε στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, μέσα από την εκπαίδευση», πρόσθεσε ο κ. Πάιατ.

«Είδαμε το πρόγραμμα αυτό ως φυσική συνέχεια των δραστηριοτήτων μας, γιατί είμαστε ένα έθνος που γνωρίζει τον πόνο και τη μετανάστευση» επισήμανε ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Πάνος Κανέλλης, και συμπλήρωσε: «Είναι ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα, γιατί θα δώσουμε την ευκαιρία στους πρόσφυγες να ενσωματωθούν στην κοινωνία και θα τους προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον και μια καλύτερη ζωή».

Το πρόγραμμα φέρει τον τίτλο «Education Unites. From camp to campus» («Η εκπαίδευση ενώνει. Από τα κέντρα φιλοξενίας στις πανεπιστημιουπόλεις») και θα προσφέρει δύο μαθήματα ανά φοιτητή για τα επόμενα δύο εξάμηνα, σε ένα από τα τρία αμερικανικά κολέγια (100 φοιτητές στο Deree, 50 στο Ανατόλια και 50 στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή).

Τα προσφερόμενα μαθήματα θα περιλαμβάνουν προπαρασκευαστικά μαθήματα αγγλικών, μαθήματα σε διάφορους τομείς με βάση τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων (όπως μαθήματα πληροφορικής, διεθνών σχέσεων, διοίκησης επιχειρήσεων, γραπτού ακαδημαϊκού λόγου) και επαγγελματική κατάρτιση.

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης, Πάνος Βλάχος, το πρόγραμμα δεν θα οδηγεί απαραίτητα σε πτυχίο, αλλά θα περιλαμβάνει κάποιους κύκλους μαθημάτων, ως ένα πρώτο βήμα για να έχουν οι πρόσφυγες πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Όταν τελειώσει ο χρόνος αυτός θα προσπαθήσουμε να υποστηρίξουμε τους πρόσφυγες, μέσα από την κατανόηση των δεξιοτήτων τους» εξήγησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολεγίου Αθηνών, Ντέιβιντ Χόρνερ.

Επίσης, ο κ. Κανέλλης επισήμανε, ότι εάν κατά τη διάρκεια του χρόνου αυτού κάποιος πρόσφυγας μετεγκατασταθεί σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θα λάβει τις διδακτικές μονάδες για τα μαθήματα που έχει παρακολουθήσει (credits), προκειμένου να συνεχίσει την εκπαίδευσή του στα αντίστοιχα κολέγια των άλλων χωρών.

Οι τρεις πρόεδροι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι λεπτομέρειες του προγράμματος να διαμορφωθούν ανάλογα με το προφίλ των αιτούντων και τις δεξιότητές τους.

Η υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 30 Αυγούστου και θα υπάρξει συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ώστε να διαχυθεί η πληροφορία στους πρόσφυγες.

Τα τρία εκπαιδευτικά ιδρύματα θα λάβουν και θα εξετάσουν όλες τις αιτήσεις και θα προσδιορίσουν, μαζί με τους αιτούντες που θα επιλεχθούν, τα κατάλληλα γι΄ αυτούς μαθήματα. Σημειώνεται, ότι στο πρόγραμμα δεν προβλέπεται φιλοξενία των προσφύγων, αλλά σίτιση και βοήθεια στη μεταφορά τους από και προς τους χώρους των κολεγίων.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ