Tέλος στη «Αρχοντική» δικαστική διαμάχη της Warner με την κόρη του Τόλκιν

Οι απόγονοι του Τζον.Ρ.Ρ.Τόλκιν συμβιβάστηκαν με την Warner Bros, μετά από 5ετη δικαστική διαμάχη για την εκμετάλλευση του μυθιστορήματος φαντασίας στην αγορά των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Το 2012, η κόρη του δημιουργού του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών Πρισίλα Τόλκιν, είχε συνταχθεί με τους εκδότες του λογοτέχνη στην HarperCollins, που κατηγορούσε την Warner Bros για καταχρηστική εκμετάλλευση των πνευματικών δικαιωμάτων.

Τόλκιν και HarperCollins κατηγορούσαν τα κινηματογραφικά στούντιο ότι προχώρησαν στην αυθαίρετη δημιουργία και πώληση ηλεκτρονικών παιχνιδιών που βασίστηκαν στην πλοκή των βιβλίων, ζητώντας από τη Warner το 7,5% των κερδών - περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια.

Το συμβόλαιο που είχε υπογραφεί το 1969, 4 χρόνια πριν τον θάνατο του Τόλκιν, προέβλεπε μόνο την κατασκευή φιγούρων και την πώληση ρούχων, χωρίς καμία αναφορά στην αγορά των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Εκτός από αυτό, η οικογένεια Τόλκιν κατηγορούσε την Warner ότι «εξοργίζει» τους φανατικούς αναγνώστες του έπους, χρησιμοποιώντας τους χαρακτήρες ακόμα και πάνω σε κουλοχέρηδες των καζίνο.

Η Warner είχε τότε απαντήσει με δική της μήνυση, υποστηρίζοντας πως έχασε εκατομμύρια δολάρια από τους προσωρινούς περιορισμούς που τις επιβλήθηκαν μετά τη μήνυση αλλά πριν την έκδοση κάποιας τελεσίδικης δικαστικής απόφασης.

Τελικά οι δύο πλευρές έφτασαν σε έναν φιλικό διακανονισμό, οι λεπτομέρειες του οποίου μένει να γνωστοποιηθούν.  «Οι δύο πλευρές είναι ικανοποιημένες που επίλυσαν φιλικά το θέμα και προσβλέπουν σε μελλοντική τους συνεργασία», δήλωσε εκπρόσωπος της Warner.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγο πριν το λανσάρισμα ενός ακόμα βιντεοπαιχνιδιού από την Warner, του Middle Earth: Shadow of War.

Υπολογίζεται ότι μόνο από τα εισιτήρια της τριλογίας του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, η Warner είχε εισπράξει περισσότερα από 2,91 δισεκατομμύρια δολάρια – κάτι λιγότερο από τα 2,93 δισεκατομμύρια που είχε αποφέρει η κινηματογραφική μεταφορά του Χόμπιτ δηλαδή.

O Τόλκιν είχε φύγει από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών το 1973.



Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας