Sold out η «Τρικυμία» του Σαίξπηρ στις φυλακές Κορυδαλλού

«Ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα από θέατρο ήταν οι εικόνες από το δράμα της ζωής στον δρόμο» μας λέει ο 30χρονος κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο Γ. εκτίει την ποινή του εδώ και έξι χρόνια, όμως χθες βράδυ ερμήνευσε τον ονειροπόλο και ερωτευμένο Φερνάντο στην «Τρικυμία» του Σαίξπηρ.

Την παράσταση «ανέβασαν» οι 20 κρατούμενοι που συγκροτούν την ομάδα του 1ου Θεατρικού Εργαστηρίου του Εθνικού Θεάτρου, μέσα στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού. Σε δική τους δραματουργική διασκευή, φιλτραρισμένη μέσα από τις δικές τους εμπειρίες για εκδίκηση, συγχώρεση, χιούμορ, μαγείες, υπέρβαση και ατόφιο συναίσθημα.

Η μουσική συνοδεία από κρατούμενους του μουσικού εργαστηρίου της Εναλλακτικής Σκηνής Εθνικής Λυρικής Σκηνής, πλαισίωσε τον θίασο

Ο εξωραϊσμένος προαύλιος χώρος, στον οποίο δεν έχουν πρόσβαση οι κρατούμενοι κι όπου δόθηκε η παράσταση, δεν μοιάζει σε τίποτα με τα κελιά και την καθημερινότητα στις πολυπληθείς φυλακές Κορυδαλλού: μόνο οι μάντρες, τα συρματοπλέγματα και κάτι αμανέδες που ακούγονται τυχαία από τις πτέρυγες, θυμίζουν συνθήκη φυλακών.

Εκεί λοιπόν, στο καταπράσινο προαύλιο που θυμίζει κάτι από αυλή δημοτικού σχολείου, ανέβηκε το βράδυ το βράδυ η «Τρικυμία», που την παρακολούθησαν 120 θεατές, με προσκλήσεις του Εθνικού Θεάτρου.

Η παράσταση έγινε εξ αρχής ανάρπαστη, όχι μόνο στην χθεσινή πρεμιέρα της, αλλά και στη σημερινή επανάληψή της, για τους συνεργαζόμενους με τις φυλακές, φορείς (Συνήγορο του Πολίτη, ΟΚΑΝΑ, 18 Άνω, Μουσείο Μπενάκη, εκπαιδευτικούς από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών και καθηγητές από τα γειτνιάζοντα Λύκεια).

Μια τρίτη παράσταση, θα ανέβει για τους συγκρατούμενους των πρωταγωνιστών, την Παρασκευή.

Στην «Τρικυμία» αναγνωρίσαμε στον Κάλιμπαν, έναν κωμικό ολκής. Τον ερμήνευσε ο κρατούμενος Σ, πιανίστας που είχε συμμετάσχει πριν λίγο καιρό στη συναυλία του Μουσικού Εργαστηρίου της Λυρικής Σκηνής.

Στο τσέλο, ένας άλλος νεαρός κρατούμενος, ο Π, έχει υπάρξει, όπως μας είπε, απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής πιάνου και τσέλου. Κρατούσε ρόλο και στην παράσταση.

«Για εμάς ήταν ένα υπέροχο, μαγικό ταξίδι όλη η διαδικασία του Εργαστηρίου» εξομολογήθηκε ο Τάσος, που υποδύθηκε τον Πρόσπερο. «Ξέρω καλά τι σημαίνει προδοσία από αδελφό, γιατί εκείνος με κατήγγειλε κι εξαιτίας του είμαι 32 μήνες στην φυλακή», είπε ο ίδιος εξηγώντας τον λόγο που διάλεξε τον συγκεκριμένο ρόλο. 

Μαζί με τους φυλακισμένους, έπαιξε και η ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου, Ασημίνα Αναστασοπούλου, που εντάχτηκε στην ομάδα της παράστασης και ερμήνευσε το ρόλο της Μιράντας.

Τους τελευταίους 8 μήνες, οι είκοσι νεαροί άνδρες και μεσήλικες από διαφορετικές πτέρυγες των φυλακών,  μυήθηκαν στην ανάγνωση και δραματουργική ανάλυση θεατρικών έργων του Σαίξπηρ και ήταν οι ίδιοι επέλεξαν την «Τρικυμία».

Μην ξεχνάτε, «αυτό που είδατε είναι μία ψευδαίσθηση, η ζωή μας εδώ μέσα δεν είναι έτσι» είπε ένας κρατούμενος της ομάδας του Εργαστηρίου στους θεατές καθώς εκείνοι αποχωρούσαν.

Την «Τρικυμία» του Σαίξπηρ, παρακολούθησαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός, ο πρόεδρος του Εθνικού Θεάτρου Θανάσης Παπαγεωργίου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης, ο Παντελής Βούλγαρης, η Ιωάννα Καρυστιάννη, η κόρη τους, σκηνοθέτης Κωνσταντίνα Βούλγαρη, ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος, ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, ο Βαγγέλης Μουρίκης και άλλοι σκηνοθέτες και ηθοποιοί που έχουν δουλέψει με τους κρατούμενους στα εκπαιδευτικά εργαστήρια των φυλακών Κορυδαλλών.

Πηγή: skai.gr