Η UNESCO αντιδρά στην καταστροφή του τεμένους Αλ-Νούρι στο Ιράκ

Η διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα εξέφρασε σήμερα τη λύπη της για την καταστροφή του εμβληματικού κεκλιμένου μιναρέ της παλιάς πόλης της Μοσούλης και του γειτονικού τεμένους Αλ-Νούρι, η οποία «βαθαίνει τις πληγές» της ιρακινής κοινωνίας.

«Αυτή η νέα καταστροφή βαθαίνει τις πληγές μιας κοινωνίας που έχει ήδη πληγεί από μια χωρίς προηγούμενο ανθρωπιστική τραγωδία», αναφέρει η Μπόκοβα στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ανατίναξαν χθες τον εμβληματικό κεκλιμένο μιναρέ της παλιάς πόλης της Μοσούλης και του γειτονικού τεμένους όπου ο ηγέτης τους, ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγντάντι, είχε αυτοανακηρυχθεί «χαλίφης» το 2014, ανακοίνωσε ο ιρακινός στρατός.

Το ΙΚ αντέδρασε γρήγορα μέσω του προπαγανδιστικού πρακτορείου του, του Amaq, κατηγορώντας την αμερικανική αεροπορία ότι κατέστρεψε τα δύο μνημεία μ' έναν βομβαρδισμό.

«Σήμερα θέλω να εκφράσω στον λαό του Ιράκ την αλληλεγγύη της UNESCO και τη διάθεσή της να υποστηρίξει και να αποκαταστήσει την πολιτιστική κληρονομιά μόλις αυτό θα είναι δυνατό», πρόσθεσε η διευθύντρια της διεθνούς οργάνωσης.
Πηγή: skai.gr