Γράμματα του Αϊνστάιν για το Θεό και τη Φυσική δημοπρατήθηκαν για $210.000

Οκτώ γράμματα που είχε γράψει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, σχετικά με τον Θεό, το Ισραήλ και τη Φυσική, πουλήθηκαν σε δημοπρασία στην Ιερουσαλήμ έναντι σχεδόν 210.000 δολαρίων.

Τα γράμματα που είχαν γραφτεί μεταξύ 1951-1954 και έφεραν την υπογραφή του μεγάλου φυσικού, είχαν εκτιμηθεί από τον οίκο δημοπρασιών Winners με αρχική τιμή 31.000 έως 46.000 δολαρίων.

Την υψηλότερη προσφορά, $84.000, προσέλκυσε ένα γράμμα του Αϊνστάιν σε έναν άλλο διάσημο φυσικό, τον Αμερικανο-εβραίο Ντέιβιντ Μπομ, στο οποίο ο «πατέρας» της θεωρίας της σχετικότητας έγραφε: «Αν ο Θεός έχει δημιουργήσει τον κόσμο, η πρωταρχική έγνοια του ασφαλώς δεν ήταν να κάνει εύκολη την κατανόησή του για εμάς».

Σε ένα άλλο γράμμα στον Μπομ, που πουλήθηκε για 50.400 δολάρια, ο Αϊνστάιν, αναφερόμενος στη σύνδεση μεταξύ κβαντικής θεωρίας και θεωρίας σχετικότητας που επιχείρησε ο Μπομ, ο Αϊνστάιν έγραφε: «Πρέπει να ομολογήσω ότι αδυνατώ να μαντέψω πώς μπορεί να επιτευχθεί μια τέτοια ενοποίηση».

Ο γνωστός ισραηλινός «μάγος» Γιούρι Γκέλερ αγόρασε ένα γράμμα στο οποίο ο Αϊνστάιν προσπαθεί να αποτρέψει τον Μπομ να μετακομίσει στο Ισραήλ, από τη Βραζιλία όπου είχε καταφύγει μετά τις μακαρθικές διώξεις στις ΗΠΑ.

Τελικά, ο Μπομ έγινε απλώς επισκέπτης καθηγητής στο Ισραήλ και μετακόμισε στην Αγγλία το 1957.

Ο οίκος δημοπρασίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, έκανε γνωστό ότι τα γράμματα προήλθαν από τη χήρα του Μπομ.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ