Amorφους Summer Camp: Μαθήματα κοινωνικής συνοχής & ισότητας

Ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα εκπαίδευσης που στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση και διδασκαλία κοινωνικών ζητημάτων, διοργανώνει η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την  «Ελευσίνα 2021-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης»

Το «Amorφους» αποτελεί μέρος του προγράμματος προηγμένης εκμάθησης και περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς, μέσω καλύτερης γνώσης και κατανόησης των μεταναστευτικών διαδικασιών-ALIEN.

Από τη 1 έως τις 9 Ιουλίου, ακαδημαϊκοί, δάσκαλοι και σχεδιαστές θα εστιάσουν, με τη βοήθεια παιδιών, φοιτητών και κοινοτήτων μεταναστών, στο περίπλοκο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, μέσα από μια σειρά εργαστηρίων και πρακτικών δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Ελευσίνα και τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Innovathens.

«Στόχος είναι τελικά η δημιουργία δύο εγχειριδίων: ένα ειδικά διαμορφωμένο για ακαδημαϊκούς, ενώ το άλλο θα παρουσιάζει πώς η τέχνη και ο σχεδιασμός βοηθούν στην κατανόηση κοινωνικών ζητημάτων», λέει η Κατερίνα Αντωνάκη, συντονίστρια του ALIEN και υπεύθυνη δημιουργικού στο Innovathens.

Το ALIEN project

Μετά τη μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από φοιτητές και καθηγητές του τμήματος Σχεδίου του Πολωνικού-Ιαπωνικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Πληροφορίας στην Πολωνία, αποφασίστηκε η επέκταση και η κατάθεση του προγράμματος για χρηματοδότηση του ALIEN project, εξηγεί η κα Αντωνάκη. 

Το εγχείρημα θέλει να συμβάλει στην προσπάθεια για μία Ευρώπη ισότητας και καλύτερης κοινωνικής συνοχής, μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων ανταλλαγής γνώσεων με τη συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας, των τοπικών αρχών και οργανώσεων μεταναστών.

Με δεδομένη την κρισιμότητα της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην προώθηση των διαπολιτισμικών ικανοτήτων των νέων ανθρώπων, στις αντιλήψεις της μετανάστευσης και στην ανάπτυξη της συνεργασίας ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις τοπικές και διεθνείς οργανώσεις μεταναστών, καθώς και με τις περιφερειακές αρχές, ώστε να μοιράσουν γνώση και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Ιδρύματα όπως το Πολωνικο-Ιαπωνικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Πληροφορίας και η Οικονομική Σχολή στην Πολωνία, το Πανεπιστήμιο Glyndwr και Πανεπιστήμιο West of Scotland στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Πανεπιστήμιο Aalto στη Φινλανδία και η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στην Ελλάδα ως εταίρος διάχυσης, χρηματοδοτήθηκαν για το πρόγραμμα που θα διαρκέσει 33 μήνες.

«Ζωντανά εργαστήρια»


Μικρές ομάδες καθηγητών με τους φοιτητές τους, προερχόμενοι από Ευρωπαϊκές χώρες με διαφορετικές αντιλήψεις και κουλτούρα, συγκεντρώθηκαν πριν μερικούς μήνες και στο πλαίσιο των «ζωντανών» εργαστηρίων (Living Labs) στο Innovathens για να συνεργαστούν, να ερευνήσουν το εκάστοτε θέμα και να συζητήσουν ζητήματα και απόψεις δημοσίου ενδιαφέροντος σχετικά με τη μετανάστευση.

«Τα Living Labs πραγματοποιούνται στην Αθήνα και μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί δύο. Το πρώτο εστίαζε σε οικονομικά και δημογραφικά ζητήματα. Το δεύτερο στην αναγνώριση του θέματος με εκπαιδευτικές επισκέψεις σε κοινότητες μεταναστών, μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται είτε με θέματα ασύλου είτε με θέματα δημογραφικά, είτε υποστήριξη μεταναστών ή προσφύγων. Τέλος, είχαμε μια συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Αθηνών για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και προσφυγικού», συμπληρώνει η κυρία Αντωνάκη.

Τα πέντε κύρια θέματα στα οποία βασίζεται η έρευνα των φοιτητών αφορούν τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες που προσδιορίζουν τη μετανάστευση διεθνώς και τον αντίκτυπο της διεθνούς μετανάστευσης στην οικονομία των Ευρωπαϊκών χωρών που υποδέχονται μετανάστες.

Επιπλέον, εστιάζουν στην κοινωνικοοικονομική ενσωμάτωση μεταναστών και ξένων στις κοινωνίες αποδοχής, τους μετανάστες στην αγορά εργασίας Ευρωπαϊκών χωρών που υποδέχονται μετανάστες και την Ευρωπαϊκή Ένωση και κινητικότητα των εργαζομένων.

Στη σειρά δραστηριοτήτων της Τεχνόπολης περιλαμβάνονται ομαδικές μελέτες, επισκέψεις σε καταυλισμούς προσφύγων και διοργάνωση συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης. 

Τα εργαστήρια θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά
, ενώ για το «Amorφους», οι ομάδες φιλοδοξούν σε μια εποικοδομητική συνεργασία με ανθρώπους από το εξωτερικό, διευρύνοντας τις συζητήσεις και δράσεις.
Πηγή: Αλεξάνδρα Σκαράκη