Η Γιόκο Όνο και επίσημα στους δημιουργούς του Imagine, 46 χρόνια μετά

Περισσότερα από 40 χρόνια μετά την κυκλοφορία του διάσημου τραγουδιού Ιmagine του Τζον Λένον η 84χρονη Γιόκο Όνο προστίθεται επίσημα στους εμπνευστές και δημιουργούς του. 

Την απροσδόκητη ανακοίνωση έκανε σήμερα Τετάρτη στην ετήσια συνάντησή της η Εθνική Ένωση Μουσικών Εκδοτών στη Νέα Υόρκη.

Οι διοργανωτές προέβαλαν το βίντεο του τραγουδιού και παράλληλα ανέφεραν πως η Γιόκο Όνο θα πρέπει να αποκτήσει πνευματικά δικαιώματα στο τραγούδι μιας και η συμβολή της στους στίχους αλλά και στη γενικότερη ιδέα ήταν «πολύ σημαντική», κάτι το οποίο είχε παραδεχτεί και ο ίδιος ο Τζον Λένον σε συνέντευξή του το 1980.

Το τραγούδι ανήκει αναμφισβήτητα και στη Γιόκο Όνο μιας και κάποιοι από τους στίχους του προέρχονται από το ποιητικό βιβλίο της χήρας του Λένον «Grapefruit» που εκδόθηκε το 1964, προϋπήρχαν δηλαδή του Imagine το οποίο κυκλοφόρησε το 1971.

Στην τελετή όπου ανακοινώθηκε το νέο παρευρίσκονταν η Γιόκο Όνο και ο γιος της για να παραλάβουν ένα βραβείο προς τιμήν του Τζον Λένον για το Imagine. Και οι δύο αιφνιδιάστηκαν όταν άκουσαν την ευχάριστη είδηση μιας και δεν ήταν ενημερωμένοι. 

«Όταν μας ανακοίνωσαν ότι η μητέρα μου εντάσσεται στους δημιουργούς του τραγουδιού χάρηκα πάρα πολύ. Ίσως αυτή ήταν η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου, όπως και της μητέρας μου» δήλωσε ο μικρός Σον Λένον στο περιοδικό Billboard.

Η διαδικασία προσθήκης της Γιόκο Όνο στα ονόματα των δημιουργών του «αριστουργηματικού» τραγουδιού δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον διευθυντή της Εθνικής Ένωσης Μουσικών Εκδοτών Ντέιβιντ Ισραελίτ ο οποίος πρόσθεσε ότι πιθανότατα θα υπάρξει κάποια νομική εμπλοκή. 

Η προσθήκη του ονόματος της Όνο στο τραγούδι θα επεκτείνει σημαντικά το χρονικό διάστημα για το οποίο το τραγούδι θα συνεχίζει να παράγει κέρδη για τους κατόχους των δικαιωμάτων.

Από την άλλη η Όνο, ως γυναίκα του Τζον Λένον, είναι ήδη δικαιούχος της περιουσίας του και έτσι η νέα αυτή εξέλιξη δεν θα μεταβάλλει σημαντικά τη διανομή των δικαιωμάτων.
Πηγή: skai.gr - Ιωάννα Μπαζιάνα