Τεράστια προβλήματα προκάλεσε ο σεισμός στη Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζει η Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας, που λειτουργεί ως παράρτημα του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του τμήματος γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η έκθεση στεγαζόταν στο κτίριο του παλαιού παρθεναγωγείου της Βρίσας, ιστορικό κτίριο του οικισμού του 19ου αιώνα, το οποίο έχει σοβαρά πληγεί από το τελευταίο ισχυρό σεισμό.

Σήμερα, Πέμπτη, ελέγχθηκε από ειδικό κλιμάκιο τεχνικών, οι οποίοι το χαρακτήρισαν «κίτρινο», δηλαδή επισκευάσιμο. Πλην όμως, όπως αναφέρθηκε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, θα υπάρξει δευτεροβάθμιος έλεγχος αφού ο έλεγχος ήταν μακροσκοπικός και δεν ελέγχθηκε το εσωτερικό του κτιρίου.

Οι βιτρίνες της συλλογής -όπως διαπιστώθηκε από το ΑΠΕ - ΜΠΕ, δημοσιογράφος και φωτογράφος του οποίου μπήκαν στη συλλογή- έχουν διαλυθεί. Τα εκτιθέμενα, έως το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας που εκδηλώθηκε ο ισχυρός σεισμός των 6,1 ρίχτερ, απολιθώματα σπονδυλωτών και ασπόνδυλων που έζησαν στην περιοχή πριν από δυο εκατομμύρια χρόνια βρίσκονται θαμμένα κάτω από κεραμίδια και σοβάδες. Τη συλλογή φυλάει βέβαια η Ελληνική Αστυνομία, πλην όμως η παρέμβαση του πανεπιστημίου Αθηνών το αμέσως επόμενο διάστημα κρίνεται επιβεβλημένη.

Σημειώνεται ότι η Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1999. Περιλαμβάνει τα απολιθώματα σπονδυλωτών και ασπόνδυλων που έζησαν στην περιοχή πριν από δυο εκατομμύρια χρόνια, δείγματα ορυκτών, πετρωμάτων και μεταλλευμάτων της Λέσβου, τμήμα ζωολογίας, καθώς και τμήμα βοτανικής με μοναδική αξία όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα κυριότερα από τα απολιθωμένα ζώα που βρέθηκαν και εκτίθεντο ήταν η γνάθος και άλλα τμήματα του σκελετού δυο προβοσκιδωτών - προγόνων του σημερινού ελέφαντα - απολιθωμένα οστά αλόγων διαφόρων μεγεθών, οστά και σιαγόνες του σαρκοφάγου Nyctereutes megamastoides, συγγενούς προς τον σημερινό νυκτερευτή, καθώς επίσης και οστά από καμηλοπαρδάλεις, ελάφια, αντιλόπες, γαζέλες, βοοειδή και χελώνες (εντυπωσιακά εκθέματα ήταν τα απολιθωμένα οστά, που ανήκουν σε μια τεράστια χελώνα μήκους 2,5μ). Το εντυπωσιακότερο όμως από τα ευρήματα που επαναλαμβάνουμε βρίσκεται θαμμένο σε μπάζα ανήκει σε μια οικογένεια υπερμεγεθών πιθήκων, του γένους Paradolipithecus, των νεότερων εκπροσώπων που έχουν βρεθεί στην Ευρώπη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Νίκος Βούλγαρης, ο οποίος βρίσκεται στη Βρίσα, σημείωσε: «άμεσα και εφόσον ολοκληρωθεί η μετασεισμική ακολουθία και μπορέσουν με ασφάλεια τα συνεργεία να μπουν μέσα στο κτήριο, θα ξεκινήσει η συγκέντρωση των απολιθωμάτων από τα οποία δυστυχώς κάποια διαπιστώσαμε ότι έχουν καταστραφεί. Θα προχωρήσουμε στην αποθήκευση τους στη Λέσβο σε συνεργασία με τοπικούς φορείς εωσότου στο άμεσο μέλλον επισκευάσουμε ή ανακατασκευάσουμε το "παρθεναγωγείο" του χωριού ανάλογα με το τι θα κριθεί ότι πρέπει να γίνει».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ