Τα «Σιδερένια Δέντρα» του Άι Γουέι Γουέι στο Μουσείο του Ισραήλ

Πυργώνονται έξω από το Μουσείο του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ τα πάνω από 8 μέτρα ύψους και 14 τόνων βάρους «Σιδερένια Δέντρα» του Άι Γουέι Γουέι, το πιο πρόσφατο βήμα του Κινέζου καλλιτέχνη και ακτιβιστή στο συνεχιζόμενο μονοπάτι του για ερμηνευτική αναζήτηση δέντρων, στο οποίο έχει ξεκινήσει να βαδίζει από το 2009.

Είναι κατασκευασμένα από σιδερένια εκμαγεία κορμών δέντρων, κλαδιών και ριζών που έχουν συλλεχθεί στη νότια Κίνα και πωλούνται στις αγορές της Jingdezhen. Μια κοντινή ματιά αποκαλύπτει τις ραφές.

Την τάση δημιουργίας αντίγραφου και τη συναρμολόγηση διάφορων ετερόκλητων στοιχείων με στόχο τη δημιουργία μιας σύνθεσης, την οποία διακρίνουμε σε πολλά έργα του Άι Γουέι Γουέι, μπορεί κανείς να την ερμηνεύσει ως μεταφορά για τις προκλήσεις που θέτει η παγκοσμιοποίηση, θολώνοντας τις ποικιλομορφίες όσον αφορά τόσο στις ατομικές όσο και στις πολιτισμικές ταυτότητες.

Αφήνοντάς τα έξω απ' το μουσείο, τα σιδερένια δέντρα σκουριάζουν. Η πατίνα που αποκτούν τούς δίνει την υφή των φυσικών δέντρων, τούς επιτρέπει να «ρεύσουν» μέσα στη βλάστηση της Ιερουσαλήμ (κυρίως ελιές και δεντρολίβανο).

Έτσι, τα δέντρα που έκανε γλυπτά ο Άι Γουέι Γουέι ολοκληρώνουν το ταξίδι: από το φυσικό στο τεχνητό, και ξανά στο φυσικό.

Στις αίθουσες του Μουσείου του Ισραήλ, και στο πλαίσιο της έκθεσης «Άι Γουέι Γουέι: Ίσως, ίσως όχι» – έως τις 28 Οκτωβρίου– παρουσιάζονται επίσης πολλές μεγάλης κλίμακας δουλειές του. «Ηλιόσποροι» (2010), «Δέντρα» (επίσης, του 2010), «Απαλό Χώμα» (2009), «Ρίχνοντας κάτω μια τεφροδόχο της εποχής της Δυναστείας των Χαν» (2016), «Βράχοι» (2009-2011) και «Μια βαλίτσα για εργένηδες» (1987).
Πηγή: skai.gr