Το δεύτερο επεισόδιο της νέας μεγάλης παραγωγής του ΣΚΑΪ «Το ταξίδι της τροφής»

«Η Αρχή της Γαστρονομίας» είναι ο τίτλος του δεύτερου επεισοδίου της νέας μεγάλης παραγωγής του ΣΚΑΪ «Το ταξίδι της τροφής» που προβάλλεται την Κυριακή 21 Μαΐου στις 18:45.

Η διατροφή στην Ελλάδα από την προϊστορία μέχρι σήμερα, είναι η μεγάλη παραγωγή του ΣΚΑΪ, σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα της Anemon Productiοns και την επιστημονική υποστήριξη και την χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Το δεύτερο επεισόδιο της σειράς μας ταξιδεύει από την αρχαία Αθήνα και Σπάρτη, μέχρι τον Μέγα Αλέξανδρο και τη ρωμαϊκή Δήλο, για να δούμε πώς η επαφή με διαφορετικούς λαούς έφερε την παγκοσμιοποίηση στη διατροφή μας.
Ακολουθούμε το ελληνικό κρασί μέχρι την Μασσαλία και τα βάθη της Βουργουνδίας, την πομπή των Παναθηναίων μέχρι την Ακρόπολη όπου θυσιάζονταν 100 ζώα αλλά και τη ζωή του απλού Αθηναίου αγρότη που έτρωγε μόλις 1 με 2 κιλά κρέας το χρόνο. Κατά τα ρωμαϊκά χρόνια, οι πρώτοι γκουρμέ καλοφαγάδες στην ιστορία μας θα ανακατέψουν εξωτικές τροφές και πρωτόγνωρες γεύσεις, φέρνοντας την έκρηξη της γαστρονομίας.

Η σειρά περιλαμβάνει συνεντεύξεις με σημαντικούς Έλληνες και ξένους επιστήμονες, γυρίσματα σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα καθώς και σε σημαντικές τοποθεσίες στο εξωτερικό όπως η Κωνσταντινούπολη, η Καππαδοκία και η Μικρά Ασία, η Μασσαλία, η Σικελία και η Ρώμη. Ερευνητές και ειδικοί της διατροφής, φωτίζουν άγνωστες πτυχές της εξέλιξης των τροφών και της μαγειρικής καθώς και τις πολιτιστικές επιρροές που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής διατροφής και ταυτότητας.

Οι επιστημονικοί σύμβουλοι της σειράς είναι οι Ηλίας Αναγνωστάκης (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), Σουλτάνα-Μαρία Βαλαμώτη (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ), Αντωνία-Λήδα Ματάλα (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (πρώην διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών) και Διονύσης Σταθακόπουλος (King’s College, Πανεπιστήμιο Λονδίνου), ενώ τον γενικό συντονισμό της σειράς έχει ο Χρήστος Χρυσανθόπουλος (Υπ. Διδάκτορας, Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Τη σειρά υπογράφουν οι δημιουργοί Ανδρέας Αποστολίδης, Γιούρι Αβέρωφ, Ρέα Αποστολίδη, Νίκος Νταγιαντάς και Λευτέρης Χαρίτος, καθώς και ο μουσικός Δημήτρης Δεσύλλας.
Πηγή: skai.gr