Νέες προτάσεις για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Το ζήτημα της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο ανακίνησε με παρέμβασή του σε δείπνο του Συνδέσμου Ελλήνων Δημοσιογράφων Ηνωμένου Βασιλείου ο δικηγόρος του Λονδίνου Τζέφρι Ρόμπερτσον, ο οποίος μαζί με την Αμάλ Κλούνεϊ είχε συντάξει νομική γνωμάτευση επί του θέματος για την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Ρόμπερτσον υποστήριξε ότι με το Brexit η Βρετανία αφήνει περιθώριο να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η επανένωση των Γλυπτών. Όπως εξήγησε, με την έξοδό της από την ΕΕ η Βρετανία θα πάψει να είναι υπόλογη στο Άρθρο 3 της Συνθήκης της Λισαβόνας που υποχρεώνει τα κράτη-μέλη «να προφυλάσσουν και να ενισχύουν την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά».

«Με αφορμή αυτό, είναι στο χέρι της Ελλάδας να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους να θέσουν το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών στο τραπέζι ως πιθανό αντάλλαγμα για την ικανοποίηση κάποιου άλλου βρετανικού αιτήματος κατά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit», είπε ο κ. Ρόμπερτσον, υπενθυμίζοντας ότι μεταξύ άλλων «δύσκολων» αιτημάτων η Βρετανία ζητά τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο Βρετανοαυστραλός δικηγόρος είπε ότι αυτή είναι μία νέα πρόταση που δεν έχει τεθεί υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης, με την οποία άλλωστε δεν υπάρχει επαφή μετά από την απόρριψη της νομικής γνωμάτευσης του ιδίου και των συνεργατών του. «Εφόσον μου ζητηθεί πολύ ευχαρίστως να εμπλακώ ξανά», πρόσθεσε ο Τζέφρι Ρόμπερτσον.

Το θέμα επαναφέρει στη δημοσιότητα και η εφημερίδα Independent γράφοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει εκ νέου τον επαναπατρισμό των Γλυπτών από το Λονδίνο προσφέροντας σε αντάλλαγμα τακτικούς δανεισμούς άλλων αρχαιολογικών θησαυρών από ελληνικά μουσεία.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται την τοποθέτηση που έκανε πρόσφατα η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών ως κίνηση αναγνώρισης της συμβολικής τους αξίας για τη δημοκρατία και την ελευθερία της σκέψης σε μια εποχή που διάφορες δυνάμεις τις επιβουλεύονται.

Παραθέτει επίσης ανακοίνωση του Διεθνούς Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα που τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει αποφασίσει να ανανεώσει και να ενδυναμώσει τις προσπάθειές της για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Δήλωση στην εφημερίδα κάνει και ο Πρόεδρος του βρετανικού παραρτήματος του Συνδέσμου, πρώην βουλευτής Άντριου Τζορτζ, ο οποίος σημειώνει ότι η επιστροφή των Γλυπτών θα ενίσχυε τη διεθνή φήμη της Βρετανίας σε μια στιγμή που πλήττεται λόγω της απόφασης για Brexit.

Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Πολιτισμού επαναλαμβάνει στην εφημερίδα την πάγια θέση της βρετανικής κυβέρνησης ότι τα Γλυπτά αποκτήθηκαν νομίμως και αποτελούν ευθύνη του Βρετανικού Μουσείου.

Σημειώνεται ότι στο δείπνο του Συνδέσμου Ελλήνων Δημοσιογράφων Η.Β. επίτιμος προσκεκλημένος και ομιλητής ήταν ο Δρ Μάικλ Σκοτ, επίκουρος καθηγητήw Κλασικής και Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick, γνωστός στο ευρύ κοινό από τα επιτυχημένα ιστορικά ντοκιμαντέρ του για τη βρετανική τηλεόραση και τα βιβλία του για την αρχαία Ελλάδα και τη ρωμαϊκή εποχή.

Στην ομιλία του περιέγραψε την ιστορική και πολιτισμική αξία του αρχαίου μαντείου των Δελφών, αντικείμενο του βιβλίου του «Δελφοί – Το Κέντρο του Αρχαίου Κόσμου» (εκδ. Ψυχογιός, 2014).

Ο Δρ Σκοτ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αίσθηση που αποκομίζει κανείς όταν επισκέπτεται το αρχαίο μαντείο, μία αίσθηση «ανεξήγητης πνευματικότητας» που στο μυαλό του επικυρώνει τον χαρακτηρισμό των Δελφών ως «ομφαλού του κόσμου».

Εκτίμησε δε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ξαναγίνει το πνευματικό κέντρο του κόσμου αξιοποιώντας την ιστορία της, την επίδρασή της στον παγκόσμιο πολιτισμό και την αύρα τοποθεσιών όπως οι Δελφοί.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο