Το έργο-αυτοβιογραφία του Ευγένιου Ο' Νήλ ανεβάζει το ΘΟΚ

Το αυτοβιογραφικό έργο του Ευγένιου Ο΄ Νηλ «Ταξίδι μεγάλης μέρας προς τη νύχτα», που πρωτοπαίχτηκε τρία χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα και κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ, θα ανεβάσει η κεντρική σκηνή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ).

Το κλασικό έργο του Ευγένιου Ο' Νήλ, σταθμός της παγκόσμιας δραματουργίας, αγγίζει τα βαθύτερα και πάντα διαχρονικά θέματα των προβλημάτων της οικογένειας, της κοινωνίας και των διαλυμένων ανθρώπινων σχέσεων.

Κεντρικό πρόσωπο του έργου ο εγωιστής, τσιγκούνης πατέρας Τζέιμς Ταϊρόουν, σπουδαίος ηθοποιός, που θυσιάζει το ταλέντο του χάριν της εμπορικότητας. Η μητέρα Μαίρη Ταϊρόουν, μια καλλιεργημένη γυναίκα που κατάντησε μορφινομανής και τα δύο παιδιά τους, ο αλκοολικός Τζέιμς και ο φυματικός Έντμοντ.

Το έργο σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς, ο οποίος ανέφερε ότι το χαρακτήρισε «μαρτυρική, αλλά και λυτρωτική πορεία μιας οικογένειας προς τη νύχτα, με την χρονική, αλλά κυρίως με την υπαρξιακή της έννοια, μέσα από βασανιστικές εξομολογήσεις, φριχτές ενοχές, αβυσσαλέο μίσος, ακραίο αυτοσαρκασμό, ψυχολογικό κανιβαλισμό, αλλά και βαθιά, σπαρακτική αγάπη».

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, είναι «ένα θεατρικό κοντσέρτο για πέντε καλοκουρδισμένα όργανα σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κλειδί και μία υψηλών απαιτήσεων, ακροβατική παρτιτούρα».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ