Ο σκηνοθέτης Άκι Καουρισμάκι εγκαταλείπει τον κινηματογράφο

Ο Φινλανδός κινηματογραφιστής Άκι Καουρισμάκι ανακοίνωσε σήμερα ότι εγκαταλείπει τη σκηνοθεσία εν μέσω της Μπερλινάλε, όπου είναι πιθανό να του απονεμηθεί η Χρυσή Άρκτο για τη δεύτερη ταινία αυτής που αρχικά προοριζόταν να είναι μια τριλογία για τους μετανάστες.

«Το έχω ξαναπεί αλλά αυτή τη φορά είναι πραγματικά “αντίο”. Αυτή η ταινία θα είναι η τελευταία για εμένα», είπε στη δημόσια τηλεόραση της Φινλανδίας Yle, αναφερόμενος στην Άλλη πλευρά της ελπίδας.

Αυτή η ιλαροτραγωδία αφηγείται τη διαδρομή ενός Σύρου ο οποίος ζητά άσυλο στη Φινλανδία. Μετά το Λιμάνι της Χάβρης το 2011, που ήταν η πρώτη ταινία της τριλογίας, θα ακολουθούσε και μια τελευταία μεγάλου μήκους ταινία που τώρα δεν θα δει ποτέ το φως της ημέρας, σύμφωνα με τον δημιουργό της.

«Έχω κουραστεί. Θέλω να αρχίσω να ζω τη δικιά μου ζωή, επιτέλους», εξήγησε ο 59χρονος σκηνοθέτης.

Η άλλη πλευρά της ελπίδας, που χειροκροτήθηκε κατά τη δημοσιογραφική προβολή της την Τρίτη (προχθές) στην Μπερλινάλε, είναι ανάμεσα στα φαβορί για το μεγαλύτερο βραβείο του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου που θα απονεμηθεί το Σάββατο.

Το φιλμ αναφέρεται με μελαγχολικό τρόπο στη μάχη του νεαρού Χάλεντ, τον οποίο ερμηνεύει ένας σύρος ηθοποιός ο οποίος μετανάστευσε στη Φινλανδία, ο Σέρουαν Χάτζι, προκειμένου να καταφέρει να γίνει αποδεκτός.

Το Λιμάνι της Χάβρης, που παρακολουθεί έναν αφρικανό έφηβο χωρίς χαρτιά στην πόλη-λιμάνι της βόρειας Γαλλίας, είχε κερδίσει το βραβείο της διεθνούς επιτροπής κριτικών κινηματογράφου (FIPRESCI) στις Κάνες το 2011 και το βραβείο Λουί-Ντελίκ το ίδιο έτος.
Πηγή: skai.gr