Πρεμιέρες για όλα τα γούστα

Από ένα πόδι στις δύο πλευρές του Ατλαντικού πατούν οι επτά συνολικά πρεμιέρες της εβδομάδας – τρεις ευρωπαϊκές και τέσσερεις αμερικάνικες. Ευρωπαϊκή σινεφιλία, αμερικανικη δράση, ντοκιμαντέρ, κινούμενο σχέδιο, βρετανικός τρόμος... απ’ όλα έχει ο κινηματογραφικός μπαξές. Δε λείπει, βέβαια και το εορταστικό κλίμα με μια επώνυμη ρομαντική κομεντί που θα σας βάλει εγγυημένα στο κλίμα των ημερών.

Οι Ζωές Των Άλλων
Κατέχοντας το βραβείο της καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας της χρονιάς, το φιλμ του νέου γερμανού σκηνοθέτη Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνεσμαρκ είναι η κορυφαία σινεφίλ πρεμιέρα της εβδομάδας. Με πρωταγωνιστή έναν αξιωματούχο της ανατολικογερμανικής Στάζι που στις αρχές της δεκαετίας του ’80 παίρνει διαταγή να παρακολουθήσει το διαμέρισμα ενός διάσημου καλλιτεχνικού ζευγαριού, ο ταλαντούχος φον Ντόνεσμαρκ κάνει ένα εξαιρετικό σχόλιο πάνω στην αλληλεπίδραση που διαμορφώνεται από μια αρχικά αποστασιοποιημένη παρακολούθηση ανάμεσα στον παρακολουθούμενο και στον παρακολουθόντα.
Εξαιρετικές ερμηνείες, φρέσκια κινηματογραφική ματιά, αυθεντικό σινεφίλ διαμαντάκι.
DAS LEBEN DER ANDERSEN
Είδος: Σινεφίλ, Γερμανία.
Σκηνοθεσία: Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνεσμαρκ.
Διανομή: Ούλριχ Μίχε, Μαρτίνα Γκέντεκ, Σεμπάστιαν Κοχ, Ούλριχ Τουκούρ.


Eragon
Στους φανατικούς οπαδούς της εξαιρετικής τριλογίας του «Άρχοντα των Δακτυλιδιών» επιχειρεί να κλείσει το μάτι η φανταστική αυτή περιπέτεια του Έντουαρντ Σπέλιρς, αλλά δε διαθέτει την απαιτούμενη καλλιτεχνική ευφυία για να τους πείσει. Ένα αγροτόπαιδο μετατρέπεται σε... καβαλάρη δράκων και αναλαμβάνει την εξέγερση εναντίον του τυρανικού ηγέτη της μυθικής Αλαγεσίας!
Είναι βασισμένο στο ομώνυμο μπεστ σέλερ του Κρίστοφερ Παολίνι, διαθέτει απλοϊκό σενάριο και καρτουνίστικη σκηνοθεσία.
ERAGON
Είδος: Περιπέτεια φαντασίας, ΗΠΑ.
Σκηνοθεσία: Έντουαρντ Σπέλιρς.
Διανομή: Έντουαρντ Σπέλιρς, Τζέρεμι Άιρονς, Ρόμπερτ Καρλάιλ, Τζον Μάλκοβιτς.


The Holiday
Η ρομαντική κομεντί είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα κινηματογραφικά είδη, που όμως ανθίζει στις περιόδους των γιορτών. Το φιλμ της Νάνσι Μάγιερς βασίζεται στα ερωτικά μπερδέματα που προκαλεί η ανατρεπτική απόφαση δύο απογοητευμένων ερωτικά γυναικών –μίας αγγλίδας και μιας αμερικανίδας-, να ανταλλάξουν εστίες στη διάρκεια των Χριστουγέννων.
Ερωτικά σκιρτήματα με φόντο τις πολιτιστικές αντιθέσεις, σε μια ιδανική εορταστική ταινία με εξαιρετικούς πρωταγωνιστές.
THE HOLIDAY
Είδος: Ρομαντική κομεντί, ΗΠΑ.
Σκηνοθεσία: Νάνσι Μάγιερς.
Διανομή: Κάμερον Ντίαζ, Κέιτ Γουίνσλετ, Τζουντ Λο, Τζακ Μπλακ.


Ζιντάν: Πορτρέτο Του 21ου Αιώνα
Μετά την παγκόσμια επιτυχία τηςταινίας «Goal», οι ευρωπαίοι παραγωγοί αρχίζουν να πιστεύουν ότι οι δύο τέχνες (η έβδομη και αυτή της μπάλας), μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά. Όπως μπορεί κάθε σινεφίλ να φανταστεί, είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρουν.
Πάνω από μια ντουζίνα κάμερες παρακολουθούν κάθε κίνηση του μάγου της μπάλας και κορυφαίου ευρωπαίου ποδοσφαιριστή της τελευταίας δεκαετίας, στη διάρκεια του αγώνα της Ρεάλ με τη Βιγιαρεάλ τον Απρίλιο του 2005.
Εμμονοληπτική, αλλά ενδιαφέρουσα ντοκιμαντερίστικη οπτική, σε μια παράξενη ταινία που συμμετείχε πέρσι στο Φεστιβάλ των Καννών.
ZIDANE: UN PORTRAIT DU 21e SIECLE
Είδος: Ντοκιμαντέρ, Γαλλία
Σκηνοθεσία: Ντάγκλας Γκόρντον, Φιλίπ Παρενό.


Happy Feet
Το μιούζικαλ κινουμένου σχεδίου είναι ένα πάλαι ποτέ δημοφιλέστατο είδος cartoon, που τελεί, όμως, εν υπνώσει από την εποχή του αριστουργηματικού «Lion King». Και η ταινία του Τζορτζ Μίλερ επισκέπτεται το ζωικό βασίλειο, υπό τη μορφή, όμως, τραγουδιστικών πιγκουίνων, που εξοστρακίζουν τον μικρό Μαμπλ γιατί προτιμά το χορό από το τραγούδι.
Το πιο εμπορικό animation της χρονιάς διαθέτει χορό, γνωστά ποπ τραγούδια σε εντυπωσιακές διασκευές, διάσημες φωνές στην αγγλική βερσιόν και κοινωνικά μυνήματα.
HAPPY FEET
Είδος: Κινούμενο σχέδιο, ΗΠΑ.
Σκηνοθεσία: Τζορτζ Μίλερ.


Fast Food Nation
Ο σκηνοθέτης των αριστουργηματικών «Πριν Το Ξημέρωμα» και «Πριν Το Σούρουπο» αποδεικνύει την πολυσυλλεκτικότητά του δραματοποιώντας μια έρευνα του Έρικ Σλόσερ γύρω από τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής των αμερικάνικων fast food. Ήρωάς του ένας υπεύθυνος μάρκετινγκ μιας αλυσίδας γρήγορου φαγητού που μετά από καταγγελίες ερευνά τις συνθήκες υγιεινής του εργοστασίου κρέατος που την προμηθεύει, η οποία προσλαμβάνει μεξικανούς λαθρομετανάστες.
Οξύ κοινωνικό σχόλιο εν είδει μανιφέστο εναντίον της σύγχρονης αμερικανικής διατροφής, με εντυπωσιακό καστ.
FAST FOOD NATION
Είδος: Δράμα, ΗΠΑ.
Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
Διανομή: Γκρεγκ Κινίαρ, Καταλίνα Σαντίνα Μορένο, Μπρους Γουίλις, Ίθαν Χοκ.


Θα Σου Κόψω Το Κεφάλι
Στελέχη μιας εταιρίας διακίνησης όπλων στη διάρκεια ταξιδιού αναψυχής σε ανατολικοευρωπαϊκό βουνό, γίνονται στόχος συμμορίας αδίστακτων μιλιταριστών. Ακούγεται σουρεαλιστικό, αλλά πρόκειται για ταινία τρόμου με σαρκαστικά χαρακτηριστικά και μάλλον αφελή αντιπολεμικά μυνήματα. Διαθέτει, πάντως, σκληρό... τρομοχιούμορ.
SEVERANCE
Είδος: Τρόμου, Βρετανία.
Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Σμιθ
Διανομή: Ντόνι Ντάιερ, Τιμ Μακ Ίνερνι, Λόρα Χάρις.
Πηγή: Τέο Ιωάννου