Σαν Φρανσίσκο & Λος Άντζελες «ερίζουν» για το μουσείο του Τζορτζ Λούκας

Δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αμερικής είναι «συναγωνίζονται» για το Μουσείο Τζορτζ Λούκας. Για περισσότερο από μια δεκαετία ο σκηνοθέτης του Star Wars προσπαθούσε να δημιουργήσει ένα μουσείο για να στεγάσει τη μεγάλη προσωπική συλλογή του, η οποία περιλαμβάνει 40.000 έργα ζωγραφικής, εικόνες και αντικείμενα, τα οποία συνδέονται με την επική διαστημική σειρά ταινιών Star Wars.

Ωστόσο νομικές εμπλοκές και άλλες δυσκολίες ανέτρεψαν τις προσπάθειές του. Μετά από αρκετές λανθασμένες εκκινήσεις, ο Λούκας και η καλλιτεχνική του ομάδα ανακοίνωσαν ότι θα αποφασίσουν αργότερα αυτόν το μήνα αν θα δημιουργηθεί το μουσείο στο Σαν Φρανσίσκο ή στο Λος Άντζελες, ένα σχέδιο που έχει προκαλέσει αντιπαλότητα στην πολιτεία της Καλιφόρνια.

«Θα είναι το μεγαλύτερο δώρο για μία πόλη στην ιστορία της Αμερικής» δήλωσε ο δήμαρχος του Λος Άντζελες Έρικ Γκαρτσέτι στο Associated Press.

Το «Μουσείο Αφηγηματικής Τέχνης», όπως θα ονομάζεται, υπόσχεται εκατοντάδες θέσεις εργασίας και έναν, υψηλού προφίλ, πόλο έλξης. Ο δημιουργός του Star Wars, χρηματοδοτεί ο ίδιος το έργο και σχεδιάζει να δαπανήσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την ανέγερση του μουσείου. Η συλλογή έργων τέχνης που ο ίδιος θα δωρήσει στο μουσείο, εκτιμάται λίγο πάνω από τα 400 εκατομμύρια δολάρια. 

Μαζί με τον Κινέζο αρχιτέκτονα Ma Yansong, ο Τζορτζ Λούκας έχει προτείνει ένα κομψό, φουτουριστικό σχεδιασμό που μοιάζει με συνδυασμό του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης και «γαλαξιακού» Starfighter. Ο τολμηρός σχεδιασμός και η ιδέα καθιστούν σαφές ότι ο 72χρονος σκηνοθέτης βλέπει το Μουσείο ως μέρος της κληρονομιάς του και γίνεται ολοένα και πιο ανυπόμονος να πρωτοπορήσει.

«Δεν είναι μόνο μια τεράστια φιλανθρωπική δωρεά προς την πόλη και τον κόσμο, αλλά είναι και ένα μοναδικό μουσείο με τον τρόπο που το οραματίστηκε» είπε ο Ντον Μπατσιγκαλούπι, ιστορικός τέχνης τον οποίο ο Λούκας προσέλαβε ως «ιδρυτικό πρόεδρο» του Μουσείου.

Φανατικός συλλέκτης για περισσότερα από 40 χρόνια, ο Λούκας θα δωρήσει στο μουσείο περίπου 10.000 έργα ζωγραφικής και εικονογραφήσεις που περιλαμβάνουν δεκάδες έργα του Νόρμαν Ρόκγουελς, του Γάλλου ιμπρεσιονιστή Εντγκάρ Ντεγκά και του σύγχρονου Αμερικανού καλλιτέχνη Κιθ Χέρινγκ.

Στο μουσείο θα φιλοξενούνται, συνολικά,περίπου 30.000 εκθέματα που αφορούν ταινίες, όπως τα storyboards και τα κοστούμια από τα φιλμ Ο «Μάγος του Οζ», «Καζαμπλάνκα» και φυσικά το Star Wars.
Πηγή: skai.gr