Απονομή του βραβείου «Νίκος Καζαντζάκης» στον Peter Bien

Κατά τη διάρκεια μια σεμνής τελετής στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, απονεμήθηκε, το βράδυ της Τετάρτης, το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» στον Peter Bien, ομότιμο καθηγητή της Αγγλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Dartmouth των ΗΠΑ, κορυφαίο σήμερα μελετητή, διεθνώς, του Νίκου Καζαντζάκη.

Η απονομή έγινε από τον δήμαρχο της πόλης Βασίλη Λαμπρινό παρουσία του αρχιεπίσκοπου Κρήτης Ειρηναίου, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου που είχε κατακλύσει την αίθουσα της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου.

«Εβδομήντα σχεδόν χρόνια από την ολοκλήρωση της ζωής και του πνευματικού του μόχθου, ο Καζαντζάκης, αποτελεί πάντα, παράδειγμα δημιουργού, που κατόρθωσε, με άξονα την εσωτερική ελευθερία και τόλμη -ιδιότητες που ο ίδιος ονόμασε: "Κρητική Ματιά" απέναντι στην ζωή- να συνθέσει ένα έργο οικουμενικών διαστάσεων, του οποίου η σημασία και η απήχηση υπερέβησαν την δοκιμασία του χρόνου και τον κατέταξαν οριστικά στους μεγάλους Ευρωπαίους συγγραφείς των τελευταίων αιώνων» τόνισε ο δήμαρχος κατά την ομιλία του.

«Η αφοσίωση του κ. Bien στα Νεοελληνικά Γράμματα, για περισσότερο από μισό αιώνα, η προβολή της διαχρονικής Ελλάδος στο εξωτερικό, μέσω μιας παγκόσμιας γλώσσας, όπως είναι σήμερα η αγγλική, είναι γεγονότα εντελώς ξεχωριστής σημασίας. Η αναγνώριση της προσφοράς του με το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης», αποτελεί ένα έμπρακτο «ευχαριστώ» της γενέτειρας του συγγραφέα της «Οδύσσειας» και του «Ζορμπά» προς αυτόν για την συνολική δημιουργική του πορεία. Η παρουσία του στην σημερινή εκδήλωση τιμά ιδιαιτέρως την πόλη μας» είπε ο κ Λαμπρινός μιλώντας για το έργο του Peter Bien.

Στη συνέχεια η επίκουρη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τασούλα Μαρκομιχελάκη, παρουσίασε αναλυτικά το έργο του κ. Bien επισημαίνοντας ότι η συμβολή του στη μελέτη του Καζαντζάκη εκφράζεται με πολλούς τρόπους: με μονογραφίες, με συμμετοχή σε συλλογικούς τόμους, με έκδοση αλληλογραφίας και με μεταφράσεις έργων του.

Kαι κατέληξε: «Στα περισσότερα από τα 400 γράμματα του Καζαντζάκη στον Πρεβελάκη, ο πρώτος αποχαιρετά τον δεύτερο με το «Ο Θεός να 'ναι μαζί σας», μα σε ένα, στις 31 Ιανουαρίου του 1949, από την Αντίπολη, παραλλάσσει λίγο τον χαιρετισμό, και μ' αυτόν επιτρέψτε μου να σας ευχηθώ κι εγώ απόψε: «Ο Θεός της Κρήτης μαζί Σας. Para siempre (Για πάντα)»

Ακολούθως, ο κ. Bien παρέλαβε το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» από τον δήμαρχο και κατά την ομιλία του, αφού ευχαρίστησε τον δήμο Ηρακλείου για την ξεχωριστή τιμή που του έκανε, περιέγραψε τη μακρόχρονη σχέση του με τον Νίκο Καζαντζάκη, πώς τον γνώρισε, πώς τον αγάπησε, πώς τελικά ακόμα και όταν λοξοκοίταξε προς άλλους συγγραφείς, πάντα επέστρεφε στον δημιουργό της «Αναφοράς στον Γκρέκο» τον οποίο, όπως είπε παρότι μελετάει για περισσότερο μισό αιώνα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ούτε μια στιγμή δεν τον βρήκε κουραστικό.

Η εκδήλωση, έκλεισε με την παρουσίαση του έργου του Μάνου Χατζιδάκι «Καπετάν Μιχάλης», βασισμένο σε κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη, από την Λίλυ Δάκα (πιάνο) και τον Γιάννη Κασσωτάκη (ερμηνεία).

Πηγή: skai.gr