Σε δύο γυναίκες Γεζίντι το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016

Το φετινό βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης απονεμήθηκε δικαίως στις Γεζίντι ακτιβίστριες Nadia Murad Basee και Lamiya Aji Bashar, συνηγόρους της κοινότητας των Γεζίντι και των γυναικών που έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής βίας από τον ISIS.

Και οι δύο γυναίκες κατάγονται από το Kocho, ένα χωριό κοντά στο Ιράκ, του οποίου οι κάτοικοι σφαγιάστηκαν από τους μαχητές του ISIS το καλοκαίρι του 2014.

Οι δυο τους, όπως και χιλιάδες Γεζίντι κορίτσια και γυναίκες, απήχθησαν και εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική δουλεία και συστηματικούς βιασμούς. Κατάφεραν όμως να αποδράσουν και υπερασπίζονται τώρα όλη την κοινότητα των Γεζίντι, καθώς εκκρεμεί και ζήτημα γενοκτονίας τους.

Ο Guy Verhofstadt από τη Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη περιέγραψε τις νικήτριες ως «γυναίκες-έμπνευση που έδειξαν απίστευτο θάρρος και ανθρωπιά μπροστά σε απερίγραπτη βαρβαρότητα.»

Το βραβείο Ζαχάρωφ απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Πηγή: Πηγή: BBC