Κλείσιμο

Άλκη Ζέη:Για να γίνεις συγγραφέας πρέπει «να διαβάζεις & να διαβάζεις»

Στην Κύπρο βρέθηκε πριν λίγες ημέρες η Άλκη Ζέη για να παραβρεθεί στην πρεμιέρα της θεατρικής μεταφοράς του έργου της «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», που θα παρουσιάζει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, και μίλησε για την ίδια και το έργο της, αλλά και για την λογοτεχνία στην εκπαίδευση.

«Είναι δύσκολο όταν προσπαθείς εσύ ως μεγάλος να πεις πράγματα που θα έλεγε ένα παιδί. Θεωρώ ότι είναι σωστό ένα βιβλίο, όταν το γράφεις και ο μικρός, ο ήρωας του είναι δέκα χρονών, πρέπει να γίνεσαι εσύ αυτός ο ήρωας», μας λέει η διακεκριμένη συγγραφέας, ενώ στα παιδιά που τη ρωτάνε τι χρειάζεται για να γίνει κανείς συγγραφέας, απαντάει: «Τρία πράγματα: πρώτον να διαβάζει βιβλία, δεύτερον να διαβάζει βιβλία, τρίτον να διαβάζει βιβλία. Αυτό έκανα εγώ από μικρή».

Σε ερώτηση για το πώς κρίνει το επίπεδο της παιδείας στην Ελλάδα εκτιμά ότι τα παιδιά δεν παίρνουν τις γνώσεις που χρειάζονται, «κυρίως εκεί που υστερούνε είναι στη λογοτεχνία» προσθέτει και τονίζει ότι «εκείνο που ανεβάζει το μάθημα και την τάξη είναι ο δάσκαλος».

Η Διδώ Σωτηρίου και ο σύζυγός της, Γιώργος Σεβαστίκογλου, είναι όπως λέει από τους ανθρώπους που επηρέασαν παρά πολύ τη ζωή της, προσθέτοντας πως «επειδή τη Διδώ την ήξερα από παιδί (είχε παντρευτεί τον θείο της), μπορώ να πω ότι με διαμόρφωσε αυτή».

Μιλώντας για τον Κάρολο Κουν, σχολιάζει πως «ήταν παθιασμένος, με το θέατρο (...) ούτε πείνα τον ένοιαζε στην κατοχή, ούτε κρύο, ούτε τίποτα, ένα τσιγάρο στο στόμα και αφοσιωμένος στο θέατρο», λέει χαρακτηριστικά.



Πηγή: skai.gr