«Η Τέχνη του Κορανίου» στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Ουάσινγκτον

Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Ουάσινγκτον εγκαινιάζει αύριο έκθεση-ορόσημο αφιερωμένη στο Κοράνι, την πρώτη του είδους αυτού στις ΗΠΑ, παρουσιάζοντας πολύτιμα ιερά βιβλία και παμπάλαια χειρόγραφα, με την ελπίδα να αποκαταστήσει την εικόνα του Ισλάμ που τόσο υπέφερε κατά τη διάρκεια μιας αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας ιδιαίτερα διχαστικής.

Περισσότερα από 60 Κοράνια και κορανικά κείμενα του 7ου και του 8ου αιώνα που θεωρούνται έργα τέχνης για τη λεπτότητα των καλλιγραφιών τους, συνθέτουν την έκθεση «Η τέχνη του Κορανίου» που θα διαρκέσει έως τις 20 Φεβρουαρίου 2017 στο μουσείο Freer Sackler, στην καρδιά της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Τα μεγαλοπρεπή αυτά ιερά βιβλία γράφτηκαν από καλλιγράφους για τους πλουσιότερους και τους ισχυρότερους ηγέτες του μουσουλμανικού κόσμου. Τα περισσότερα από αυτά - 47 από τα 63 - δόθηκαν στο μουσείο Freer Sackler από το Μουσείο Τουρκικών και Ισλαμικών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης. Τα υπόλοιπα ανήκουν στη συλλογή του αμερικανικού μουσείου.

Οι θησαυροί αυτοί, από τη Χεράτ έως την Κωνσταντινούπολη, ανήκαν κάποτε σε οθωμανούς σουλτάνους και στην άρχουσα ελίτ, οι οποίοι δώρισαν τα Κοράνια τους σε διάφορους θεσμούς για να εκφράσουν την προσωπική τους ευσέβεια και να εξασφαλίσουν πολιτική εξουσία. Κάθε χειρόγραφο αφηγείται και μια μοναδική ιστορία.

Σκοπός της έκθεσης είναι να αφηγηθεί πώς άλλαξε η παράδοση της προφορικής μετάδοσης του Κορανίου προς τη σύνταξη ενός οριστικού κειμένου, μια αλλαγή που έλαβε χώρα στα τέλη του 7ου αιώνα.
Πηγή: skai.gr