«Έφυγε» ο σπουδαίος ηθοποιός Τζιν Γουάιλντερ

Έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα, σε ηλικία 83 ετών, ο διάσημος Αμερικανός κωμικός Τζιν Γουάιλντερ, μετά από επιπλοκές της νόσου Αλτσχάιμερ. Ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός, είχε επίσης διαγνωστεί με λέμφωμα non-Hodgkin, το 1989.

Ο Ζερόμ Ζίλμπερμαν, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου του 1933 στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν, μέσα σε οικογένεια εβραίων εμιγκρέδων από τη Ρωσία.  Ξεκίνησε την καριέρα του στο θέατρο, ενώ έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο στην ταινία του 1967, «Bonnie and Clyde».  Ο πρώτος σημαντικός ρόλος του ήταν ως Leopold Bloom στην ταινία «The Producers», το 1968. Αυτή ήταν η πρώτη από μια σειρά σημαντικών συνεργασιών με το συγγραφέα - σκηνοθέτη Μελ Μπρουκς.

Το 1972 συνεργάστηκε με τον Γούντι Άλεν, ο οποίος του έδωσε ρόλο στο αλησμόνητο «Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για το σεξ» («Αλλά φοβόσασταν να ρωτήσετε»), ενώ το 1974 κέρδισε έναν ρόλο - την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή - στο σπαρταριστό φιλμ του Μελ Μπρουκς «Μπότες, Σπιρούνια και Καυτές Σέλες».

Κορυφαία στιγμή στην καριέρα του ήταν ο «Φρανκενστάιν Τζούνιορ», ταινία που έγραψε ο ίδιος ο Τζιν Γουάιλντερ (σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής) μαζί με τον Μελ Μπρουκς.

Ο Γουάιλντερ έγραψε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε σε δύο ταινίες, το «The Adventure of Sherlock Holmes Smarter Brother» του 1975 και το «The World's Greatest Lover» του 1977, πριν πρωταγωνιστήσει στο πλευρό του Ρίτσαρντ Πράιορ στο «Silver Streak» του 1976, μια μνημειώδη συνεργασία που συνεχίστηκε σε άλλες τέσσερις κωμωδίες.

Τη δεκαετία του ’90, έπειτα από μια σειρά από ταινίες που δεν πήγαν καλά εισπρακτικά αλλά και τα προβλήματα υγείας που άρχισαν να εμφανίζονται σταδιακά, ο Τζιν Γουάιλντερ αποφασίζει να αποσυρθεί από την ενεργό υποκριτική δράση.

«Ο Τζιν Γουάιλντερ υπήρξε ένα πράγματι μεγάλο ταλέντο της εποχής μας. Ήταν ευλογία κάθε φιλμ που κάναμε με τον μαγικό του τρόπο και ήταν ευλογία για μένα η φιλία του» έγραψε στο twitter o Μελ Μπρουκς πληροφορούμενος την είδηση του θανάτου του Γουάιλντερ.
Πηγή: skai.gr