Κλείσιμο

«Έφυγε» από τη ζωή ο εμβληματικός Ανδρέας Μπάρκουλης (upd)

Απεβίωσε την Τρίτη, σε ηλικία 80 ετών, ο δημοφιλής ηθοποιός Ανδρέας Μπάρκουλης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε με γενναιότητα σοβαρά προβλήματα υγείας. Η είδηση του θανάτου του έχει προκαλέσει πανελλήνια συγκίνηση. Η κηδεία του Ανδρέα Μπάρκουλη θα γίνει την Πέμπτη στο Κοιμητήριο της Μεταμόρφωσης στις 5.30 το απόγευμα. 

Ο ηθοποιός διακομίστηκε πριν περίπου δέκα μέρες, στην εντατική του νοσοκομείου Αγία Όλγα με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, οξεία μαρμαρυγή και καρδιακή ανεπάρκεια. Την περασμένη Παρασκευή ο 80χρονος βγήκε από τη ΜΕΘ και μεταφέρθηκε σε δωμάτιο του νοσοκομείου «Αγία Όλγα».



O Aνδρέας Μπάρκουλης υπήρξε ένας από τους εμβληματικούς ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου. Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 4 Αυγούστου του 1936. Σπούδασε υποκριτική και κατά την αποφοίτησή του χαρακτηρίστηκε εξαιρετικό ταλέντο.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1956 και στον κινηματογράφο το αμέσως επόμενο έτος με την ταινία Μαρία Πενταγιώτισσα. Ένα μικρό διάστημα της ζωής του το πέρασε στις ΗΠΑ, όπου ασχολήθηκε επαγγελματικά με το τραγούδι. Υπήρξε ένας από τους γοητευτικότερους ζεν πρεμιέ της δεκαετίας του '60. Ενδεικτικό της αίγλης του αυτής είναι το σλόγκαν: "Κορίτσια, ο Μπάρκουλης!" που άφησε εποχή, σλόγκαν το οποίο ο οποίος μετά από αρκετά χρόνια σατίριζε.



Εμφανίστηκε σε περισσότερες από εκατό ταινίες, παίζοντας πρωταγωνιστικούς ή δεύτερους ρόλους σε δραματικές ταινίες, όπως «Κοινωνία ώρα Μηδέν» (1966) , «Κοντσέρτο για πολυβόλα» (1967), «Όλγα Αγάπη μου» (1968), αλλά και κωμωδίες, όπως «Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα» (1958), «Διακοπές στην Αίγινα» (1958), «Η Μουσίτσα»(1959), «Μην είδατε τον Παναή» (1962), «Το Δόλωμα» (1964), «Τζένη Τζένη» (1965), «Ησαΐα μη Χορεύεις» (1969), «Μια τρελή τρελή σαραντάρα» (1970) και η «Θεία μου η χίπισσα» (1970). Ο Ανδρέας Μπάρκουλης παντρεύτηκε τρεις φορές κι απέκτησε τρία παιδιά. 

Tα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ανδρέα Μπάρκουλη, ο οποίος υπηρέτησε με συνέπεια και συστηματικότητα το σινεμά και το θέατρο, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς. «Υπήρξε ένας από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς της γενιάς του, αφήνοντας το προσωπικό του ανεξίτηλο στίγμα στον ελληνικό κινηματογράφο» επισημαίνει ο υπουργός.

Τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του Ανδρέα Μπάρκουλη εξέφρασε και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Υπήρξε «ένας από τους τελευταίους μεγάλους ηθοποιούς» της γενιάς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, «ένας από τους κορυφαίους ζεν πρεμιέ» της μεγάλης οθόνης. Μαζί του φεύγει μια λαμπρή σελίδα του ελληνικού κινηματογράφου, όταν ακόμα αυτός παρήγαγε μύθους και λαϊκά είδωλα, τονίζεται στην ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς και τους οικείους του.

Σε ανακοίνωσή του ο Τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας υπογραμμίζει ότι «έφυγε ένας σημαντικός ηθοποιός, που τίμησε την τέχνη του και την υπηρέτησε με συνέπεια και αφοσίωση. Θα μείνει αξέχαστος» πρόσθεσε ο κ. Γκιουλέκας.

«Ο Ανδρέας Μπάρκουλης υπήρξε λαοφιλής, αγαπήθηκε από τον απλό κόσμο και ήταν μια λαμπρή προσωπικότητα του ελληνικού κινηματογράφου. Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους συγγενείς και τους οικείους του» τονίζει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.

Πηγή: skai.gr