Μπαλέτα Μπολσόι: φήμη, θρύλοι, σκάνδαλα

«Το ταλέντο είναι το βασικό κριτήριο εάν κάποιος θέλει να γίνει χορευτής στο θέατρο Μπολσόι» λέει ο Μάσαρ Βασίλιεφ, νέος διευθυντής του φημισμένου μπαλέτου Μπολσόι. Στο ερώτημα εάν στο παρελθόν δόθηκαν ρόλοι έναντι χρημάτων ή σεξ, επιμένει: «Δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο και ούτε τώρα συμβαίνει». Και όμως εδώ και χρόνια οι φήμες και οι κακές γλώσσες λένε πως δεν φθάνει μόνο το ταλέντο για να ανέβει κανείς στην σκηνή του Μπολσόι.

Πριν από τρία χρόνια ο Σεργκέι Φιλίν, ο τότε επικεφαλής του μπαλέτου, παρ' ολίγο να τυφλωθεί όταν ένας σταρ χορευτής, ο Πάβελ Ντμιτριτσένκο του πέταξε οξύ στο πρόσωπο. Καταδικάστηκε σε 6 χρόνια κάθειρξη αλλά εν τω μεταξύ αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή.

Ο λόγος ήταν πως ούτε αυτός ούτε η τότε σύντροφός του Ανγκελίνα Βορόνζοβα πήραν τους πολυπόθητους ρόλους που ήθελαν. Ο Φιλίν κατέθεσε ότι ο Ντμιτριτσένκο ήταν ζηλότυπος και εκδικητικός ενώ ο δεύτερος κατηγόρησε τον Φιλίν για νεποτισμό. Και οι δυο πάντως έφυγαν από το θέατρο. Την ίδια χρονιά αποχώρησε και η νεαρή ταλαντούχος Αμερικανίδα χορεύτρια Τζόι Γουόμακ δηλώνοντας πως της είχαν ζητήσει 10.000 δολάρια για ένα σόλο ρόλο.

Κάτι έχει αλλάξει από τότε που ανέλαβε ο Μάσαρ Βασίλιεφ

Στο θέατρο Μπολσόι στη Μόσχα εργάζονται 900 ηθοποιοί, μουσικοί και χορευτές. «Γύρω από το Μπολσόι υπάρχουν πολλές φήμες και θρύλοι» λέει ο Μάσαρ Βασίλιεφ στην Deutsche Welle. O νέος διευθυντής του Μπολσόι διηύθυνε 13 χρόνια το περίφημο θέατρο Μαριίνσκι στην Αγία Πετρούπολη πριν μετακομίσει στη Σκάλα του Μιλάνου το 2008.

Από τον περασμένο Μάρτιο έχει αναλάβει τη διεύθυνση του μπαλέτου Μπολσόι. «Καθήκον μας είναι να δείξουμε στη σκηνή του θεάτρου ωραίο μπαλέτο. Λέω πάντα στους χορευτές, εάν θέλετε να μου δείξετε κάτι καινούργιο πολύ ευχαρίστως να το δω».

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος διευθυντής κάτι έχει αλλάξει, λέει ο χορευτής Ντένις Ρόντκιν. Αυτή την περίοδο κάνει πρόβες για τον «Ιβάν τον τρομερό», ένα έργο που εκτυλίσσεται την περίοδο της τσαρικής Ρωσίας και αναφέρεται στην πολιτική, την εξουσία και το σεξ. Ό,τι συμβαίνει δηλαδή και στην πραγματική ζωή στο θέατρο Μπολσόι.

«Δυστυχώς η ατμόσφαιρα υπό την παλαιά διεύθυνση δεν ήταν καλή» δηλώνει στην DW και συμπληρώνει πως «δεν δουλεύαμε παλιά με τόση πειθαρχία. Ο Μάσαρ Βασίλιεφ έχει ανεβάσει το επίπεδο της ομάδας».

Τα σκάνδαλα φαίνεται να ανήκουν στο παρελθόν και μάλλον δεν έβλαψαν τελικά και πολύ τη φήμη του Μπολσόι. Και όπως λέει ένας θεατής του φημισμένου θεάτρου μετά την παράσταση: «Τα σκάνδαλα ανήκουν ούτως ή άλλως στη ζωή μας, δεν μπορούν όμως να αλλοιώσουν τον πολιτισμό και χαίρομαι που ο ρωσικός πολιτισμός έχει μια θέση στον κόσμο».


Πηγή: Deutsche Welle - Έμα Μπάροους / Μαρία Ρηγούτσου