«Επίσημη πρώτη» για τον τάφο Αριστοτέλη

Στο φως ήλθε, και επίσημα πλέον, ο τάφος του Αριστοτέλη, ίσως του μεγαλύτερου φιλοσόφου της αρχαίας Ελλάδας και δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο τάφος, που αποκαλύφθηκε σήμερα, ανακαλύφθηκε μετά από 20ετή αρχαιολογική έρευνα κοντά στη γενέτειρα του φιλοσόφου, τα αρχαία Στάγειρα, μαζί με το ηρώο που πιστεύεται ότι του αφιέρωσαν οι συμπολίτες του. Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης.

Αν και δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις ότι πρόκειται για τον τάφο του Αριστοτέλη, πολυετείς έρευνες έχουν δώσει πληθώρα ισχυρών ενδείξεων ότι το μνημείο ταυτίζεται πλέον με τον σταγειρίτη φιλόσοφο.

Τόσο τα ανασκαφικά δεδομένα όσο και παλιές γραμματειακές πηγές συγκλίνουν στην άποψη ότι το αψιδωτό οικοδόμημα και ο βωμός δεν μπορεί παρά να ήταν ο τάφος και το ηρώο του Αριστοτέλη.

Πρόκειται για ταφικό ηρώο όπου οι Σταγειρίτες μετέφεραν και εναπόθεσαν την τέφρα του φιλοσόφου αμέσως μετά τον θάνατό του στη Χαλκίδα, πριν από 2.400 χρόνια.

ΟΙ Σταγειρίτες τον τίμησαν ως ήρωα, σωτήρα, νομοθέτη και δεύτερο «οικιστή» της πόλης τους, εφόσον με δική του μεσολάβηση στον Φίλιππο επανιδρύθηκαν (340 π.Χ) τα Στάγειρα, που είχαν καταστραφεί από τον ίδιο Μακεδόνα βασιλιά το 349 π.Χ.
Πηγή: skai.gr