15χρονος ανακάλυψε χαμένη πόλη των Μάγια χωρίς να βγει από το σπίτι(;)

Μία χαμένη πόλη των Μάγια στο Μεξικό, είναι πολύ πιθανό να ανακάλυψε ένας έφηβος Καναδός από το Κεμπέκ, από την άνεση του δωματίου του, 3.520 χιλιόμετρα μακριά από την χερσόνησο του Γιουκατάν όπου την εντόπισε.

Ο 15χρονος Γουίλιαμ Γκάντουρι ενδιαφέρθηκε πρώτη φορά για τον πολιτισμό των Μάγια το 2012, όταν άκουσε για τις προβλέψεις των Μάγια περί καταστροφής του κόσμου τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους. Έκτοτε ασχολήθηκε εκτενώς με τον αρχαίο πολιτισμό της κεντρικής Αμερικής και ξόδεψε αμέτρητες ώρες διαβάζοντας για αυτούς και μελετώντας χάρτες και φωτογραφίες των πόλεών τους. 



Συγκρίνοντας τους χάρτες αυτούς με γνωστούς αστερισμούς, ο Γκάντουρι παρατήρησε πως οι θέσεις των μεγάλων πόλεων των Μάγια παρουσίαζαν μία γεωγραφική αντιστοιχία με τα φωτεινότερα αστέρια γνωστών αστερισμών.  Αν και έχουν γραφτεί εκατοντάδες διδακτορικές διατριβές για τους Μάγια, κανείς έως τόττε δεν είχε διατυπώσει μία παρόμοια θεωρία. «Ποτέ μου δεν κατάλαβα τους λόγους που έχτιζαν τις πόλεις τους μακριά από ποταμούς και πολύ συχνά στις άγονες βάσεις ορεινών όγκων – ήξερα πως υπήρχε κάποιος λόγος για αυτό», είπε ο Γκάντουρι.

Μελετώντας 22 διαφορετικούς αστερισμούς, ο Γουίλιαμ βρήκε ότι οι θέσεις τους αντιστοιχούσαν στις θέσεις 117 πόλεων ή οικισμών των Μάγια στο Μεξικό, στην Γουατεμάλα, στην Ονδούρα και στο Ελ Σαλβαδόρ.

Όταν ο νέος επιχείρησε να δοκιμάσει την θεωρία του παίρνοντας για «γεωγραφικό πατρόν» έναν 23ο αστερισμό, βρήκε ότι δύο από τα αστέρια του αντιστοιχούσαν σε κάποια πόλη των Μάγια αλλά το τρίτο ήταν «χωροταξικά ορφανό».

Προβάλλοντας εικόνες από δορυφόρο των google maps πάνω στον υπό κλίμακα αστερισμό, ο 15χρονος βρήκε το σημείο που θα έπρεπε να βρίσκεται η πόλη, σύμφωνα με την θεωρία του.



Όταν ο Γκάντουρι μοιράστηκε τις σκέψεις του με τον καθηγητή Αρμάντ ΛαΡοκ του πανεπιστημίου του New Brunswick, η Καναδική υπηρεσία διαστήματος συμφώνησε να στρέψει κάποια από τα δορυφορικά τηλεσκόπιά της στην πυκνή ζούγκλα του Γιουκατάν. Στις εικόνες που τράβηξαν, φαίνονται γεωμετρικά περιγράμματα που θα μπορούσαν να ανήκουν σε μία πυραμίδα μεγάλου ύψους (ίσως 86 μέτρων) και δεκάδες μικρότερα κτίρια γύρω από αυτή.

Ο επικεφαλής του προγράμματος δορυφορικής χαρτογράφησης της περιοχής, Ντάνιελ ντε Λίζλ, εξήρε την ευρηματικότητα του Γκάντουρι. «Αυτό που κάνει την έρευνα του Γουίλιαμ αξιοπρόσεχτη είναι το βάθος και η περιπλοκότητα της μεθόδου του. Η αντιστοιχία της φαινόμενης θέσης των αστεριών με τις τοποθεσίες των χαμένων πόλεων, σε συνδυασμό με την χρήση δεδομένων από δορυφόρο είναι πράγματι ευρηματική (...) αλλά η περιοχή είναι μικρή και καλυμμένη από πυκνή βλάστηση οπότε η αναγνώριση των ερειπίων μίας χαμένης πόλης κάτω από πυκνή βλάστηση παραμένει δύσκολη».

Αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν, η πόλη αυτή θα πρόκειται για το πέμπτο μεγαλύτερο κέντρο των Μάγια που θα έχει ανακαλυφθεί ποτέ. 


Ο Γκάντουρι μαζί με τον ΛαΡοκ (πηγή CSA)

Ωστόσο η επιτόπια έρευνα της αρχαίας πόλης και επαλήθευση της ύπαρξής της δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς αποτελεί ένα από τα πλέον απομακρυσμένα και δύσβατα μέρη του Μεξικού και μία αρχαιολογική αποστολή θα ήταν σημαντικά κοστοβόρα.

Όπως συμβαίνει πάντα με τους εξερευνητές, η ευθύνη για το βάπτισμα της νέας πόλης έπεσε στους ώμους του Γουίλιαμ που αποφάσισε να την ονομάσει K’aak Chi, που θα πει το «Στόμα της Φωτιάς».


Ο Γουίλιαμ δήλωσε ότι ελπίζει κάποια στιγμή στο μέλλον να δει από κοντά τα ερείπια της πόλης που πιθανότατα ανακάλυψε. «Θα ήταν η κορύφωση της τριετούς έρευνάς μου και ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα της ζωής μου»

Ποιοι ήταν οι Μάγια
Η αυτοκρατορία των Μάγια, με κέντρο τις τροπικές εκτάσεις της Γουατεμάλας, κάλυπτε κάποτε την χερσόνησο του Γιουκατάν, την Μπελίζ, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ.

Οι πρώτες πόλεις τους οικοδομήθηκαν μεταξύ του 750 π.χ και του 500 π.Χ και διέθεταν μεγαλοπρεπείς ναούς και περίτεχνα μνημεία. Στην ακμή τους, οι Μάγια εκτιμάται πως ξεπερνούσαν σε πληθυσμό τα 2 εκατομμύρια.

Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει παλάτια, πυραμίδες και ευθυγραμμισμένα παρατηρητήρια – ιδανικά για αστρονομικές παρατηρήσεις.

Ήταν βαθιά θρησκευόμενοι πολυθεϊστές που λάτρευαν τον ήλιο, το φεγγάρι, στοιχεία της φύσης όπως η βροχή και ακόμη και το καλαμπόκι. Στο πλαίσιο των λατρευτικών τους τελετών, οι Μάγια θυσίαζαν σκλάβους, έκπτωτους ηγεμόνες και διεκδικητές του θρόνου.

Οι αιτίες που οδήγησαν στην παρακμή τους έως το 900 μ.Χ δεν είναι ακόμη γνωστές. Κάποιοι υποστηρίζουν πως η υπερκαλλιέργεια οδήγησε στην εξασθένιση των χωραφιών, ενώ άλλοι αποδίδουν το πιθανό λιμό που αφάνισε τους Μάγια σε κάποια παρατεταμένη ξηρασία. 
Πηγή: Πηγές: National Geographic / Telegraph - Επιμέλεια: Πάνος Σάκκας