Φωτογραφίες με το ταξίδι των προσφύγων στο Μουσείο Μπενάκη

Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Το ταξίδι. Μετακινούμενοι πληθυσμοί» ανοίγει απόψε τις πόρτες της στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς 138). Περιλαμβάνει 140 φωτογραφίες οχτώ φωτορεπόρτερ από την Ελλάδα, οι οποίοι αποτυπώνουν με το φακό τους τη διαδρομή όλων αυτών των ανθρώπων που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, ακολουθώντας τους από την άφιξή τους στα ελληνικά νησιά ως τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και τον καταυλισμό της Ειδομένης. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την οργάνωση "αλληλεγγύη - Solidarity Now" και το Μουσείο Μπενάκη.

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε, η Ντόρα Κομνηνού, επιμελήτρια της έκθεσης και διευθύντρια Λειτουργιών της "αλληλεγγύης - Solidarity Now", περιέγραψε τις τρεις ενότητες της έκθεσης, οι οποίες δημιουργούν το σενάριο και αφηγούνται χρονολογικά το ταξίδι, με αρχή, μέση και τέλος: η "Είσοδος" (Λέσβος, Κως, Σάμος, Χίος, Οινούσσες), η "Παραμονή" (κέντρα κράτησης, κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, καταυλισμοί, πλατεία Βικτωρίας) και η "Έξοδος" (Ειδομένη).

"Είμαστε η φωνή των κατατρεγμένων και τα μάτια τα δικά σας", ανέφερε ο Γιάννης Μπεχράκης, ένας από τους φωτορεπόρτερ που συμμετέχουν στην έκθεση. Οι υπόλοιποι φωτογράφοι που παίρνουν μέρος στην έκθεση είναι οι 'Αλκης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Μουτάφης, 'Αγγελος Τζωρτζίνης, Enri Canaj, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Ορέστης Σεφέρογλου, Χλόη Κριθαρά - Devienne.

Σημειώνεται, ότι πρόσφατα, ο Γιάννης Μπεχράκης και ο 'Αλκης Κωνσταντινίδης, έλαβαν το βραβείο Πούλιτζερ 2016 στην κατηγορία «Έκτακτης Επικαιρότητας», για την καταγραφή και αποτύπωση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης.

"Οι φωτογραφίες κάνουν το γύρω του κόσμου για να δείξουν τι συμβαίνει", επισήμανε η Γεωργία Ιμσιρίδου, από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη. Θυμίζοντας μια άλλη συλλογή του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου, τόνισε πως το χειμώνα του 41-42, φωτογραφίες που βγήκαν λαθραία από τη χώρα στο εξωτερικό αποκαλύπτοντας την εξαθλίωση του πληθυσμού από την ναζιστική κατοχή, κινητοποίησαν τον Ερυθρό Σταυρό, που ήρθε στην Αθήνα για βοήθεια.

Τη σημασία της αλληλεγγύης και της συμμετοχής των ανθρώπων στα κοινά υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΔΣ της "αλληλεγγύης-Solidarity Now", ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο της οργάνωσης: "από το 2013 έχουμε βοηθήσει πάνω από 40.000 ανθρώπους σε θέματα ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης, νομικών υπηρεσιών, διαδικασίας ασύλου και ενσωμάτωσης".

Η έκθεση, εκτός των φωτογραφιών, περιλαμβάνει σκίτσα προσφύγων, προβολή του ντοκιμαντέρ "Refugee Highway" του σκηνοθέτη Χρόνη Πεχλιβανίδη, μια ηχητική εγκατάσταση και μία πραγματική σκηνή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που φιλοξένησε εκατοντάδες οικογένειες τον τελευταίο χρόνο στη Χίο, και στην οποία στεγάζεται μέρος από το δεύτερο μέρος της έκθεσης, που αφορά στην "Παραμονή".

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Δευτέρα 16 Μαΐου στις 20:00, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει από τις 19 μέχρι τις 29 Μαΐου.
Πηγή: skai.gr