Κλείσιμο

Ν. Κορέα: Επισκεφτήκαμε την ασιατική Silicon Valley!

Δεν χρειάζεται να ταξιδέψει κανείς μέχρι τη μακρινή Νότια Κορέα για να αντιληφθεί την τεράστια οικονομική της ανάπτυξη. Εξάλλου όλοι μας εδώ πίσω στην Ευρώπη, έχουμε στην ιδιοκτησία μας κάτι το οποίο έχει παραχθεί στη συγκεκριμένη χώρα.

Το εντυπωσιακό που συνάντησα, κατά την επίσκεψή μου στα τέλη Μαρτίου στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής σε Σεούλ και άλλες περιοχές της Νότιας Κορέας, είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται πλέον σε κεντρικό επίπεδο, προκειμένου να καταστούν βιώσιμες, όχι μόνο τα βιομηχανικά και τεχνολογικά «τέρατα» της χώρας, αλλά και νεοσύστατες εταιρείες, οι γνωστές σε όλους start-ups.

Για το σκοπό αυτό, επισκεφτήκαμε το Κέντρο Gyeonggi, για τη Δημιουργική Οικονομία και Καινοτομία (GCCEI). Στις λέξεις «δημιουργική οικονομία» και «καινοτομία», βρίσκεις εδώ όλη τους τη σημασία. Το κέντρο δημιουργήθηκε το 2014 από την κεντρική κυβέρνηση και λειτουργεί πλέον σε 17 πολιτείες της Ν. Κορέας.

Όπως μας εξηγεί και ο David Beck, Διευθυντής Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του Κέντρου, «η ανάγκη ήταν σχεδόν επιτακτική όταν αντιληφθήκαμε ότι μέχρι τις αρχές του 2010, οι μεγάλες εταιρείες της χώρας είχαν αναπτύξει μία άκρως επιθετική πολιτική απέναντι στις start-ups, μην αφήνοντας ουσιαστικά τις νεοσύστατες εταιρείες να
αναπτυχθούν».

Απόπειρα δημιουργίας ασιατικής Silicon Valley;

Τι επιχειρεί λοιπόν να κάνει το GCCEI από το 2014 και μετά; Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι η εξής: το Κέντρο Δημιουργικής Οικονομίας και Καινοτομίας συνδράμει στη δημιουργία μιας εταιρικής σχέσης συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες στη χώρα.

Σε συνδυασμό με κορυφαίες εταιρείες της Κορέας, οι οποίες προσφέρουν πόρους και εμπειρογνωμοσύνη, κύριος σκοπός του GCCEI είναι να γαλουχήσει νεοσύστατες επιχειρήσεις, να τονώσει την καινοτομία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και να οικοδομήσει ένα περιφερειακό οικοσύστημα.

Φυσικά, όποιος μιλάει για καινοτομία και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μιλάει μεσοπρόθεσμα και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο χώρος των start-ups έχει αποδειχθεί παγκοσμίως ως ο πλέον ιδανικός χώρος για την ανάπτυξη νέων και καινοτόμων προϊόντων, ωστόσο περισσότερο από το 60% των επιχειρήσεων αυτών κλείνουν μέσα στα έξι πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους.

Η βιωσιμότητα λοιπόν των start-ups είναι το βασικότερο μέλημα του κέντρου, και αν κανείς δει τα νούμερα, μάλλον πετυχαίνει το στοίχημα. Από το 2014, το GCCEI έχει συμβάλει στη δημιουργία περισσότερων από 16 νεοσύστατων επιχειρήσεων, ενώ για 12 από αυτές, έχει εξασφαλίσει κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια δολάρια!

Μπορεί οι συγκεκριμένοι αριθμοί, συγκριτικά με τα δισεκατομμύρια που παράγουν κορεάτικες εταιρείες όπως η Samsung ή η Hyundai, να μην προκαλούν τον απόλυτο εντυπωσιασμό, η μέθοδος όμως παραμένει εντυπωσιακή και αξίζει να εμπνευστούν και άλλα κράτη από αυτήν.

Μία εγγύηση ομαλής συνεργασίας με εταιρείες που υπάρχουν εκεί έξω εδώ και δεκαετίες και ένα πλαίσιο που προστατεύει τις νέες επιχειρήσεις στο ξεκίνημα τους, θα έπρεπε να υπάρχει σε όλες τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου. Καθώς η βιωσιμότητα νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, με την εγγύηση και ενός σύγχρονου δημόσιου τομέα, εξασφαλίζει θέσεις εργασίας, καθώς και καινοτόμα προϊόντα που, εν τέλει, επιστρέφουν οφέλη στην ίδια την κοινωνία της χώρας.

Πηγή: Σταύρος Σαμουηλίδης, αποστολή στην Ν. Κορέα