Ο γλωσσικός μας πολιτισμός στο 5ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο

· Το πρόγραμμα του συνεδρίου ΕΔΩ
· Η Επιστημονική Επιτροπή ΕΔΩ

Tο «5ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο» με θέμα «Ο γλωσσικός μας πολιτισμός: Η γλώσσα στην παιδεία, στην επιστήμη, στην τέχνη, στα γράμματα, στη ζωή μας» διοργανώνει η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Απριλίου, στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να αναδειχθεί η αξία τού ανθρώπινου λόγου, ο οποίος αφενός αποτελεί την ενδιάθετη ικανότητα τού ανθρώπου να αντιλαμβάνεται και να διαμορφώνει τα συνεχώς διευρυνόμενα όρια τού «έξω» κόσμου, αφετέρου συνιστά πολύτροπη έκφραση τού «έσω» κόσμου μέσω διαφορετικών μορφών ανθρώπινης δημιουργίας. Ειδικότερα, οι μαθητές καλούνται να ερευνήσουν κατά πόσο ο άνθρωπος, μέσω τής γλώσσας, πρώτον διαμορφώνει συνείδηση τού εαυτού του και συνείδηση τής ομάδας στην οποία εντάσσεται (εθνική, κοινωνική) και δεύτερον νοηματοδοτεί τα δημιουργήματά του (στην επιστήμη, στον πολιτισμό, στην τέχνη κ.α.).

Το Συνέδριο, υπό την επιστημονική εποπτεία του Προέδρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας καθηγητή κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με διακεκριμένους Πανεπιστημιακούς, Ερευνητές και ανθρώπους τής τέχνης, οι οποίοι θα έχουν ενεργό συμμετοχή με εισηγήσεις, παρεμβάσεις και στελέχωση των προεδρείων σε κάθε συνεδρία.

https://www.skai.gr/files/1/0culture/afisa_glossikospolitismos-tel.jpg

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν ως εισηγητές οι μαθητές από τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Γυμνάσια και Λύκεια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών και Ιωαννίνων. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε παράλληλες συνεδρίες στο Κεντρικό Θέατρο, το Αμφιθέατρο και αίθουσες των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης και θα περιλαμβάνει εισηγήσεις, poster, εργαστήρια, ταινίες μικρού μήκους, μουσικά, θεατρικά και χορευτικά δρώμενα, έκθεση εικαστικού υλικού, ρητορικά αγωνίσματα, ψηφιακό υλικό, βιωματικές δράσεις.

Το Συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα τού Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, μπορούν να παρακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς τους καθώς και όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη τής επιστημονικής, ερευνητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας στη χώρα μας.

Επικοινωνία: Γραφείο Ανάπτυξης: Τηλ. 2106755555, Εσωτ. 156. 142
Εποπτεία Σχολείων: Τηλ. 2106755555, Εσωτ. 140

Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Απριλίου Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης Μαραθώνος 1, Άνοιξη.

Πηγή: skai.gr