Το doodle της Google τιμά το Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας

To ιστορικό Θέατρο Μπολσόι τιμά σήμερα 28 Μαρτίου, το doodle της Google, με αφορμή τη συμπλήρωση 240 χρόνων από την ίδρυση του.

Το επιβλητικό θέατρο-σύμβολο της Ρωσίας ιδρύθηκε το 1776 και ο θίασός του -χορευτές μπαλέτου, μουσικοί και τραγουδιστές όπερες- θεωρούνται από τους σημαντικότερους παγκοσμίως ενώ το στεγάζεται στο εμβληματικό κτήριο του 19ου αιώνα που σχεδίασε ο Ιωσήφ Μποβέ και στη σκηνή του έχουν κάνει πρεμιέρα πολλά φημισμένα έργα.

Αρχικά το Μπολσόι ξεκίνησε ως ιδιωτικό θέατρο του εισαγγελέα της Μόσχας πρίγκιπα Πιότρ Βασίλιεβιτς Ουρούσωφ. Στις 28 Μαρτίου 1776 η τσαρίνα Αικατερίνη Β' παραχώρησε στον πρίγκιπα το προνόμιο να οργανώνει στη Μόσχα θεατρικές παραστάσεις κάθε είδους, για μια περίοδο δέκα χρόνων.

Το πρώτο κτήριο του θεάτρου ανεγέρθηκε στη δεξιά όχθη του ποταμού Νεγκλίνκα, επί της οδού Πετρόφκα, γι’ αυτό και το θέατρο αρχικά ονομαζόταν Πετρόφσκι, και στη συνέχεια Παλαιό Πετρόφσκι.

Η πρώτη παράσταση δόθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1780 και αποτελείτο από μια επίσημη εισαγωγή με τίτλο «Wanderers» γραμμένη από τον Αλεξάντρ Αμπλέσιμοφ και ένα μεγάλο μπαλέτο παντομίμας με τίτλο «Το σχολείο της Μαγείας», σε μουσική του Αυστριακού Γιόζεφ Στάρτσερ.

Το σημερινό κτίριο θα αντικαταστήσει το 1824 το θέατρο Πετρόφκα όταν το δεύτερο καταστράφηκε από την πυρκαγιά του 1805. Σχεδιάστηκε από τον Αντρέι Μιχαήλοφ και το ύφος του εξέφραζε απόλυτα την βασιλική οικογένεια στην ιδιοκτησία της οποίας βρισκόταν όλα τα θέατρα της επικράτειας.

Ως Αυτοκρατορικό Θέατρο λειτούργησε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 1917. Στις 13 Μαρτίου του ίδιου έτους, το Κρατικό Θέατρο Μπολσόι άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. Το 1919 του δόθηκε η ονομασία Ακαδημαϊκό Θέατρο, τίτλο που διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Το θέατρο Μπολσόι βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία στις μέρες μας και σίγουρα αξίζει κάποιος να το επισκεφθεί και να βιώσει την οπικοακουστική εμπειρία που προσφέρει το ξεχωριστό αυτό θέατρο.


Πηγή: skai.gr