Και φέτος θα μάθουμε πολλά στο «Athens Science Festival»

Επιστρέφει το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας «Athens Science Festival» για τρίτη χρονιά στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, από τις 5 έως τις 10 Απριλίου. 

Όσοι πιστοί προσέλθετε!

"Εξελισσόμαστε με την επιστήμη», είναι το κεντρικό θέμα του Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας «Athens Science Festival», που επιστρέφει και φέτος, για τρίτη χρονιά, στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, από τις 5 έως τις 10 Απριλίου.

Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναρπαστικές ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, συζητήσεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις, παραστάσεις, εκθέσεις και προβολές, καθώς και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, πειράματα, εκπαιδευτικά δρώμενα και επιμορφωτικά παιχνίδια.

Ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε πέρυσι (33.000 επισκέπτες, από τους οποίους 13.000 μαθητές) και τα αντίστοιχα φεστιβάλ που διοργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και πιο πρόσφατα στη Λεμεσό, το Φεστιβάλ βελτιώνεται ακόμη περισσότερο και τείνει πλέον να καθιερωθεί σε θεσμό.

Είναι ένα επιστημονικό-πολιτιστικό δρώμενο που συνδέει τις επιστήμες με την καθημερινή ζωή και την τέχνη, αναδεικνύει την επιστημονική έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα, αναζητά απαντήσεις σε πολύπλοκα και αμφιλεγόμενα επιστημονικά θέματα, ενώ φιλοδοξεί να βάλει στους νέους το... μικρόβιο για να ακολουθήσουν μια καριέρα σχετική με την επιστήμη και την τεχνολογία.

Το Athens Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία - SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «INNOVATHENS», το Μουσείο Φωταερίου του δήμου Αθηναίων και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με ένα πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.

Ο καθένας σχεδόν σίγουρα θα βρει κάτι που να τον ενδιαφέρει στο Φεστιβάλ. Από την προσπάθεια για την κατανόηση της ζωής και της ύλης, μέχρι τη δημιουργία «ευφυών» μηχανών από τον άνθρωπο, από την καταπολέμηση των ασθενειών μέχρι την ψηφιακή επικοινωνία, καθώς και από την εφεύρεση υλικών με «μαγικές» ιδιότητες έως την κλιματική αλλαγή και την εξαφάνιση των ειδών, για όλους έχει ο... μπαχτσές!

Ξένοι σταρ...

Ανάμεσα στους φετινούς διεθνείς προσκεκλημένους «σταρ» του Φεστιβάλ, ξεχωρίζει κανείς τον Σβάντε Πεέμπο, διευθυντή του Τμήματος Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ της Γερμανίας, η ομιλία του οποίου την Τρίτη 5 Απριλίου έχει ως θέμα «Πόσο Νεάντερταλ είμαστε;» Όσοι πάντα αναρωτιόσασταν γι' αυτό, μπορείτε τώρα να μάθετε κάτι περισσότερο από τον πρώτο επιστήμονα στον κόσμο, που κατάφερε να αποκωδικοποιήσει ολόκληρο το γονιδίωμα του Νεάντερταλ.

Την πρώτη μέρα, επίσης, ο Μιχάλης Μπλέτσας, διευθυντής Πληροφορικής στο Εργαστήριο Μέσων (Media Lab) του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), συνεφευρέτης του «υπολογιστή των εκατό δολαρίων» και πρωτεργάτης υλοποίησης της ιδέας «Ένας φορητός υπολογιστής ανά παιδί», θα μιλήσει με θέμα «Ίντερνετ για όλους: Προωθώντας τη συνδεσιμότητα»".

Την Πέμπτη 7 Απριλίου έχει σειρά ο Τζιοβάνι Φραζέτο, συγγραφέας και νευροεπιστήμονας, ο οποίος θα μιλήσει για την «Απρόβλεπτη ελαφρότητα των συναισθημάτων». Στις 9 Απριλίου ο νευροεπιστήμονας Ντάνιελ Γουόλπερτ, καθηγητής στο τμήμα μηχανικής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, θα εξηγήσει «Γιατί υπάρχει ο εγκέφαλος» (σας λέμε από τώρα ότι ο ίδιος υποστηρίζει πως ο εγκέφαλος υπάρχει για έναν και μοναδικό λόγο: για να μας χαρίζει την κίνηση).

Το Φεστιβάλ θα κλείσει με την ομιλία του εμβληματικού Βρετανού φυσικού του CERN και καθηγητή του King's College του Λονδίνου Τζον Έλις με θέμα «Από τι αποτελείται το σύμπαν». Το CERN θα έχει γενικότερα την τιμητική του, καθώς, μεταξύ άλλων, θα υπάρξει η οπτικοακουστική διαδραστική εγκατάσταση «The Gift of Mass-Το Δώρο της Μάζας» (στους Παλαιούς Φούρνους, όπου οι επισκέπτες θα βιώσουν εικονικά την εμπειρία «απόκτησης» και «απώλειας» της μάζας τους), η χορευτική περφόρμανς «10^-22» και ένα στρογγυλό τραπέζι/συζήτηση.

...και ελληνικά «αστέρια»

Οι επισκέπτες ακόμη θα γνωρίσουν τον «Troopy», ένα πλήρως λειτουργικό ρομποτικό ανθρωποειδές, φυσικών διαστάσεων, του μαθητή Α' τάξης Λυκείου Δημήτρη Χατζή από την Καβάλα, το οποίο έχει εκτυπωθεί από τον ίδιο στον τρισδιάστατο εκτυπωτή του. Ο ίδιος ασφαλώς θα είναι παρών! Στο Φεστιβάλ θα υπάρχουν και ειδικά εργαστήρια, όπου θα μάθετε περισσότερα για την τρισδιάστατη εκτύπωση, ακόμη και για το πώς θα φτιάξετε τον δικό σας ρομποτικό βραχίονα με 3D printing.

Από ελληνικής πλευράς, πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες θα δώσουν το «παρών», όπως ο καθηγητής και διευθυντής της Α' Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Χρούσος («Στρες και καθημερινότητα»), ο καθηγητής του ΕΜΠ Θεοδόσιος Τάσιος («Μορφές ενέργειας στην αρχαία ελληνική τεχνολογία»), ο επίκουρος καθηγητής Αστροφυσικής του ΕΚΠΑ Μάνος Δανέζης («Από τον Homo Sapiens στον Homo Universalis»), ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Στράτος Θεοδοσίου, ο καθηγητής Αστροφυσικής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Δαγκλής κ.ά.

Πρακτικές πληροφορίες για το Φεστιβάλ

Η είσοδος στο Athens Science Festival είναι ελεύθερη, αλλά για την παρακολούθηση ορισμένων ομιλιών απαιτείται η αγορά εισιτηρίου.

Στο φεστιβάλ θα υπάρχουν ζώνες στόχευσης: τις καθημερινές, η πρωινή ζώνη για τα σχολεία και η απογευματινή και βραδινή ζώνη για το ενήλικο κοινό, ενώ το Σαββατοκύριακο το Φεστιβάλ θα απευθύνεται στις οικογένειες και στο ευρύ κοινό.

Πηγή: skai.gr