Αίγυπτος: «Κρυφτό» με την Νεφερτίτη στον τάφο του Τουταγχαμών

Το ενδεχόμενο ο τάφος της βασίλισσας Νεφερτίτης να βρίσκεται σε κρυφό θάλαμο πίσω από τον τάφο του Τουταγχαμών επανεξετάζει η αρχαιολογική υπηρεσία του Καΐρου, μετά την ανάλυση των σαρώσεων με ειδικά ραντάρ, που είχαν προηγηθεί τον Νοέμβριο του 2015.

Ο υπουργός αρχαιοτήτων Μαμντούχ ελ-Νταμάτι, εξήγησε την Πέμπτη ότι οι εικόνες απεκάλυψαν δύο μεγάλους θαλάμους πίσω από τους τοίχους του βασιλικού τάφου, όπου τα ανιχνευθέντα υλικά «είναι διαφορετικά από τους τοίχους – ίσως μέταλλο ή και οργανική ύλη».

 «Θα μπορούσε να είναι η ανακάλυψη του αιώνα», πρόσθεσε.

Υπό το φως των νέων αναλύσεων, μία νέα, ακόμη πιο εξειδικευμένη σάρωση θα διεξαχθεί στα τέλη του μηνός, για να διαλευκανθεί εάν ο κενός χώρος πίσω από τους τοίχους είναι εν τέλει χώρος ταφής. «Είμαστε 90% σίγουροι αλλά δεν προχωρούμε αν δεν βεβαιωθούμε 100%», είπε χαρακτηριστικά ο Νταμάτι.

Ο Βρετανός αιγυπτιολόγος Δρ. Νίκολας Ριβς είχε ήδη προτείνει από τις αρχές του 2015, πως η σωρός του Τουταγχαμών (ο οποίος πέθανε πριν από 3.000 χρόνια σε ηλικία 19 ετών) είχε ταφεί στον εξωτερικό θάλαμο του τάφου της Νεφερτίτης.

Ο τάφος του Τουταγχαμών ήταν το «πλέον άθικτο» εύρημα στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στο Λούξορ. Όταν ανακαλύφθηκε το 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ, περισσότερα από 2.000 λατρευτικά αντικείμενα βρέθηκαν στο εσωτερικό του.

Η Νεφερτίτη, που το όνομά της στα αιγυπτιακά σημαίνει «η έλευση της όμορφης γυναίκας», μεσουράνησε τον 14ο αιώνα προ Χριστού.

Στα 15 της παντρεύτηκε τον βασιλιά Ακενατόν και έκανε μαζί του έξι κόρες και έναν γιο. Αρκετές θεωρίες θέλουν την Νεφερτίτη να είναι η μητέρα του Τουταγχαμών. Μαζί με τον σύζυγό της εγκαθίδρυσαν την αίρεση του Ατέν, θεού του Ήλιου,  και προώθησαν μια νέα τεχνοτροπία ταφικής απεικόνισης.
Πηγή: Πηγές: National Geographic/BBC - Επιμέλεια: Πάνος Σάκκας