Μπλόγκερ της Σ. Αραβίας τιμά η Ευρωβουλή για το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου

Με το Βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης τιμά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Σαουδάραβα ακτιβιστή και μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι, με απόφαση του προέδρου Μάρτιν Σουλτς και των αρχηγών των πολιτικών ομάδων.

Ο Ράιφ Μπαντάουι είναι μπλόγκερ από την Σαουδική Αραβία. Αντιμετώπισε την κατηγορία της αποστασίας και καταδικάστηκε τον Μάιο του 2014 σε δεκαετή ποινή φυλάκισης, 1.000 ραβδισμούς και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο.

Αιτία για την καταδίκη του η ιστοσελίδα «Ελεύθερο δίκτυο Φιλελεύθερων Πολιτών της Σαουδικής Αραβίας» που δημιούργησε ο Μπαντάουι, ασκώντας κριτική στο καθεστώς της Τζέντα. Στο μπλογκ του ασκούσε κριτική στην θρησκευτική αστυνομία της χώρας και σε ορισμένους απαρχαιωμένους κανόνες του Ισλάμ. Επιπλέον μιλούσε για ελευθερία του λόγου και έθετε το ζήτημα της ανεξιθρησκίας.

Η απονομή του βραβείο θα γίνει στις 16 Δεκεμβρίου, κατά την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία πραγματοποιείται από τις 14 έως τις 17 Δεκεμβρίου. Το βραβείο αναμένεται να παραλάβει η σύζυγος του, Ensaf Haidar, που σήμερα ζει στον Καναδά με τα τρία τους παιδιά.

Τον Φεβρουάριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του καταδίκασε έντονα τη δημόσια μαστίγωση του Μπαντάουι καλώντας τη Σαουδική Αραβία να «τον απελευθερώσει άμεσα και χωρίς όρους, ως κρατούμενο συνείδησης που καταδικάσθηκε και φυλακίσθηκε επειδή άσκησε το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης».

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε για τον Μπαντάουι: «Σε αυτό τον άνθρωπο, έναν εξαιρετικά καλό άνθρωπο, πραγματικό υπόδειγμα ανθρώπου, έχει επιβληθεί μια από τις πιο φρικτές ποινές που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα και μπορεί να περιγραφεί μόνο ως βάναυσο βασανιστήριο».

Πηγή: Σταύρος Σαμουηλίδης - Euranet Plus