Κλείσιμο

«Βρέθηκε δεύτερο πορτρέτο» πίσω από τη Μόνα Λίζα

Ξεχάστε την Μόνα Λίζα που ξέρατε. Νέα ανακάλυψη αμφισβητεί την μέχρι τώρα άποψή μας για το πορτρέτο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και τους μύθους που το περιτριγυρίζουν.

Ο Πασκάλ Κοτ ισχυρίζεται ότι μέσω της ανακλαστικής τεχνολογίας φωτισμού ανακάλυψε ένα δεύτερο πορτρέτο κάτω από το υπάρχον πολυαγαπημένο έργο.

Ο επιστήμονας ανέφερε ότι έχει δαπανήσει περισσότερα από 10 χρόνια αναλύοντας τον πίνακα με την συγκεκριμένη τεχνολογία. Το Μουσείο του Λούβρου του έδωσε πρόσβαση στο έργο το 2004.

Ο κος Κοτ λέει ότι αν υιοθετηθούν οι νέες του ανακαλύψεις πολλά θα ανατραπούν καθώς το δεύτερο πορτρέτο δεν έχει το διάσημο αινιγματικό χαμόγελο το οποίο έχει προκαλέσει το φιλότεχνο κοινό για περισσότερα από 500 χρόνια.

Όμως οι ισχυρισμοί όμως του κου Κοτ δέχονται αμφισβήτηση και οι γνώμες διίστανται.

Η Μόνα Λίζα έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών επιστημονικών εξετάσεων για περισσότερο από μισό αιώνα. Πιο πρόσφατες τεχνικές περιλαμβάνουν υπέρυθρες επιθεωρήσεις και πολυφασματική σάρωση.

Ο κος Κοτ ισχυρίζεται ότι η τεχνική του είναι σε θέση να διεισδύσει βαθύτερα στο έργο ζωγραφικής, μάλιστα όπως τόνισε «Μπορούμε τώρα να αναλύσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό των στρωμάτων του χρώματος και μπορούμε να ξεφλουδίσουμε σαν ένα κρεμμύδι όλα τα στρώματα του έργου. Μπορούμε να ανακατασκευάσουμε όλα τη χρονολογία της δημιουργίας του πίνακα.».
Πηγή: skai.gr