Κλείσιμο

Ξεκίνησε το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Ξεκίνησε τις προβολές του το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, το οποίο επιστρέφει για 28η συνεχή χρονιά, με μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες παραγωγές της πρόσφατης κινηματογραφικής σοδειάς, αλλά και διαχρονικά αριστουργήματα της έβδομης Τέχνης.

Έως τις 2 Δεκεμβρίου, στις αίθουσες Ααβόρα (Ιπποκράτους 180 ) και Λαΐς-Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48) οι λάτρεις του καλού σινεμά θα μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε περισσότερες από 50 ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία.

Τιμώμενα πρόσωπα της φετινής διοργάνωσης είναι ο σπουδαίος Γάλλος σκηνοθέτης Μπερτράν Ταβερνιέ, για τον οποίο το Φεστιβάλ έχει ετοιμάσει ένα μικρό αφιέρωμα, και ο Διονύσης Σαββόπουλος, οι οποίοι θα παραλάβουν το Ειδικό Βραβείο του Φεστιβάλ για τη συνολική τους προσφορά, κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης.

Η αυλαία του Φεστιβάλ θα πέσει την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, στις 21:00, στον κινηματογράφο Odeon Όπερα 1, με την πρώτη προβολή του βρετανικού κοινωνικού δράματος «Brooklyn» του Τζον Κρόουλι, με τη Σέρσια Ρόναν στο ρόλο μιας Ιρλανδής μετανάστριας στη Νέα Υόρκη του 1950.

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ, καταξιωμένοι αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι Ευρωπαίοι κινηματογραφιστές διεκδικούν ένα από τα βραβεία, με 11 νέες ταινίες οι οποίες δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμα κινηματογραφική διανομή.

Ανάμεσά τους το «The treasure» του αναγνωρισμένου Ρουμάνου σκηνοθέτη Κορνέλιου Πορουμπόιου, το «The Wednesday child» της Λίλι Χορβάτοβα, το «Babai» του Βισάρ Μορίνα, το «Home care» του Σλάβεκ Χόρακ, το «L’ ombre des femmes» του Φιλίπ Γκαρέλ, το «The violators» της Έλεν Γουόλς, το «Enclave» του Γκόραν Ραντοβάνοβιτς και το «The reaper του Ζβόνιμιρ Γιούριτς.

Την Ελλάδα εκπροσωπούν το «Invisible» του Δημήτρη Αθανίτη, το «Κυπαρίσσι του βυθού» του Νίκου Κορνήλιου και το «Ζενάιντα» των Αλέξη Τσάφα και Γιάννη Φώτου, ενώ η Κύπρος συμμετέχει με τις «Εντυπώσεις ενός πνιγμένου» του Κύρου Παπαβασιλείου, μια πρωτότυπη προσέγγιση στη ζωή και στο έργο του Κώστα Καρυωτάκη.

Εκτός από την καλύτερη ταινία που θα επιλέξει επιτροπή της FIPRESCI (Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου), δικό της βραβείο θα δώσει για πρώτη φορά φέτος και η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.

Από τις πρεμιέρες της φετινής διοργάνωσης ξεχωρίζουν οι «Ατίθασες» («Mustang») της Ντενίζ Γκάμζε Εργκίβεν, η επίσημη γαλλική υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας που φέρει στις αποσκευές της πλήθος διακρίσεων και συμμετοχών σε διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων και το κινηματογραφικό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την ελληνική της πρεμιέρα θα κάνει επίσης και η νέα ταινία των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, «Θαυμαστός Βοκάκιος», μια σειρά ιστοριών απαγορευμένης αγάπης στη Φλωρεντία του 14ου αιώνα, καθώς και το μυστηριώδες «Deadly Casting» του Δημήτρη Παναγιωτάτου, ένα φιλμ εκπλήξεων, το οποίο αποκαλύπτει τα ονόματα των συντελεστών του σταδιακά κατά τη διάρκεια της προβολής.

Όσον αφορά τα αφιερώματα σε καταξιωμένους σκηνοθέτες, εκτός από εκείνο στον Μπερτράν Ταβερνιέ, το Πανόραμα διοργανώνει επίσης αφιερώματα στους Αμερικάνους Όρσον Γουέλς (με προβολή των «Οι Υπέροχοι Άμπερσον», «Φάλσταφ», «Δίκη», «Ο Άρχων του Τρόμου» ) και Τζον Κασσαβέτη («Σκιές», «Ο Θάνατος Ενός Κινέζου Bookie», «Νύχτα Πρεμιέρας» ), όπως και στον Έλληνα Βασίλη Βαφέα όπου θα προβληθεί απόσπασμα από το work in progress «Ρισάλτο» του.

Το καθιερωμένο αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο θα παρουσιάσει φέτος τους Αιγυπτιώτες δημιουργούς που σφράγισαν με τις ταινίες τους το εγχώριο σινεμά: από τη «Ρόζα» του Χριστόφορου Χριστοφή, το «Στο δρόμο του Λαμόρε» του Δημήτρη Μαυρίκιου και το «Οι ιδιότητες του 2» του Αχιλλέα Κυριακίδη, μέχρι τα «120 Ντεσιμπέλ» του Βασίλη Βαφέα, τις «Απουσίες» του Γιώργου Κατακουζηνού, και το «Δύο φεγγάρια τον Αύγουστο» του Κώστα Φέρρη.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ συμπληρώνει ένα πρωτότυπο αφιέρωμα για τα 40 χρόνια της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), με οκτώ κριτικούς της παλαιότερης, αλλά και της νέας γενιάς, να προλογίζουν τις αγαπημένες τους ευρωπαϊκές ταινίες.

Επίσης, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, με αφορμή την επίσκεψη του στην Αθήνα, ο οραματιστής δημιουργός Μπερτράν Ταβερνιέ θα πραγματοποιήσει masterclass, με ελεύθερη είσοδο, την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου, στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» στις 12.30.

Όπως κάθε χρόνο, δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους να παρακολουθήσουν δωρεάν τις ταινίες του προγράμματος. Το φεστιβάλ προσφέρει συνολικά περισσότερα από 500 εισιτήρια. Συγκεκριμένα, θα διατίθενται για κάθε προβολή 10 δωρεάν εισιτήρια, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα προμηθεύονται από τα ταμεία των κινηματογράφων, 45 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής, με σειρά προσέλευσης, μέχρι και εξαντλήσεώς τους.

Το αναλυτικό και το ωρολόγιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, καθώς και πληροφορίες για την προπώληση εισιτηρίων, μπορείτε να βρείτε εδώ. 
Πηγή: skai.gr