Πολιτικό ντοκιμαντέρ για τους μετανάστες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Ο «Ενδιάμεσος Σταθμός» του Ελβετό-Ιρανού σκηνοθέτη Καβέχ Μπαχτιαρί (Kaveh Bakhtiari), με θέμα την άγνωστη καθημερινότητα των παράτυπων μεταναστών στην Αθήνα, προβάλλεται, στις 23 Νοεμβρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτικό Σινεμά» του Ιδρύματος Friedrich Ebert, που συνεχίζονται με ταινίες για επίκαιρα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.

Ο Μπαχτιαρί, με κινηματογραφική αμεσότητα, χωρίς στημένες συνεντεύξεις και επεξηγήσεις, μοιράζεται με τον θεατή την άλλη όψη της «λαθρομετανάστευσης» στην Ελλάδα. Τον πόνο και την απογοήτευσή των ανθρώπων, τις αγωνίες, την πικρία, τα δάκρυα, τη βία, το κρυφτό από την αστυνομία, τον ρατσισμό, αλλά και την αλληλεγγύη μεταξύ τους και προπάντων την απεγνωσμένη προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να περάσουν με οποιονδήποτε τρόπο σε κάποια κεντροευρωπαϊκή χώρα, όπου θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια καλύτερη ζωή.

Ο «ΕνδιάμεσοΣ Σταθμός» είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ελβετό-Ιρανού σκηνοθέτη και παρουσιάστηκε στο επίσημο πρόγραμμα του Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών στο 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Η ταινία ήταν υποψήφια για το βραβείο του καλύτερου ντοκιμαντέρ που απονέμει κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.

Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με καλεσμένους τον Γιάννη Παπαδόπουλο (δημοσιογράφο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ), Λευτέρη Παπαγιαννάκη (Πρόεδρο Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων), Νικόδημο Μαϊνα Κινυούα (υπεύθυνο της οργάνωση μεταναστών Asante), Ανδρομάχη Παπαϊωάννου (Generation 2.0 RED), Γιάγκο Αντίοχο (δημιοσιογράφο-κριτικό κινηματογράφου, περιοδικό Αθηνόραμα) και Μαχμούντ Αμπντελρασούλ (καρδιολόγο, σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα Συνοχής και Πληθυσμού του Υπουργείου Εσωτερικών).

Η είσοδος είναι ελεύθερη, λόγω όμως του περιορισμένου χώρου στην αίθουσα θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Πηγή: skai.gr