Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Με έμφαση στο ευρωπαϊκό σινεμά

Ανοίγει σήμερα Παρασκευή τις πόρτες του το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δίνοντας έμφαση στο ευρωπαϊκό σινεμά και σε ταινίες που διακρίθηκαν σε μεγάλα ξένα φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου κάνει πρεμιέρα με την γερμανική ταινία Victoria, ένα ηλεκτρισμένο μονοπλάνο που διαρκεί περισσότερες από δύο ώρες.

Φλέγοντα ζητήματα όπως το προσφυγικό, η μετανάστευση, η θέση της γυναίκας, η οικονομική (και ηθική) κρίση απασχολούν τους κινηματογραφιστές στις 200 ταινίες που θα δούμε στο φεστιβάλ και οι οποίες προέρχονται από 53 χώρες.

Μεταξύ άλλων, θα προβληθούν οι τρεις υποψήφιες ταινίες για βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Tο Mediterranea
που σχετίζεται με το επικίνδυνο ταξίδι των προσφύγων προς την Ιταλία και με τη ζωή που συναντούν εκεί.

Στις Ατίθασες, πέντε αδελφές σκανδαλίζουν ένα χωριό στην Τουρκία με τα παιχνίδια τους με τα αγόρια και τιμωρούνται.

Στο ελληνοβουλγαρικής παραγωγής Μάθημα, μία δασκάλα στη Βουλγαρία καλείται να αντεπεξέλθει στην οικονομική κρίση, ενώ παράλληλα προσπαθεί να βρει ποιος μαθητής κλέβει από τους συμμαθητές του στο σχολείο.

Όπως είναι φυσικό, το ελληνικό σινεμά έχει κυρίαρχη θέση στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Σε ειδική προβολή θα προβληθεί το βραβευμένο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου (και του Σεράγεβο) Chevalier της Αθηνάς Τσαγγάρη, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει -μεταξύ άλλων- την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη, Interruption, Δημήτρη Αθανίτη Invisible, Γιώργου Γκικαπέππα Silent.

Παράλληλα, το Φεστιβάλ πραγματοποιεί αφιέρωμα στα 70 χρόνια ελληνικού animation.

Φέτος, διοργανώνονται αφιερώματα στον Αρνό Ντεπλεσέν (ο οποίος θα βρεθεί και στη Θεσσαλονίκη, ενώ η τελευταία του ταινία με τίτλο Τα Χρυσά Μας Χρόνια θα προβληθεί στην τελετή λήξης της διοργάνωσης), καθώς και στο νέο αυστριακό σινεμά.

Θα υπάρχουν επίσης και τα καθιερωμένα τμήματα του Φεστιβάλ, το "Διεθνές Διαγωνιστικό", οι "Ανοιχτοί Ορίζοντες" και οι "Ματιές στα Βαλκάνια".

Στις Ειδικές Προβολές, μεταξύ άλλων, θα προβληθεί Ο Γιος του Σαούλ του Λάσλο Νέμες, καθώς και το Ταξί από την Τεχεράνη που γύρισε κρυφά ο ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί, στον οποίο έχει απαγορευτεί από την Τεχεράνη να γυρίζει ταινίες.
Πηγή: skai.gr