Η νίκη της δημοκρατίας στην Τυνησία κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης

Στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για το 2015, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή από την νορβηγική επιτροπή Νόμπελ

Το βραβείο δίνεται για την «αποφασιστική συνεισφορά» του Κουαρτέτου «στην οικοδόμηση μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας στην Τυνησία μετά την επανάσταση του 2011, με την οποία ξεκίνησε η Αραβική Άνοιξη στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Το Κουαρτέτο, που αποτελείται από δυο εργατικά συνδικάτα, μια εργοδοτική συνομοσπονδία και μια οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σχηματίστηκε το καλοκαίρι του 2013, όταν η διαδικασία εκδημοκρατισμού της Τυνησίας βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, σημαδεμένη από πολιτικές δολοφονίες και αναστάτωση.

Με το έργο τους, οι τέσσερις εταίροι «θεμελίωσαν μια εναλλακτική, ειρηνική πολιτική διαδικασία σε μια περίοδο που η χώρα βρισκόταν στα όρια εμφυλίου πολέμου». Σύμφωνα με την επιτροπή Νόμπελ, καθ' αυτόν τον τρόπο, είχαν καθοριστική συμμετοχή στην εγκαθίδρυση συνταγματικού συστήματος διακυβέρνησης, που εγγυάται δικαιώματα σε ολόκληρο τον πληθυσμό, ασχέτως από το φύλο, τις θρησκευτικές ή τις πολιτικές πεποιθήσεις του κάθε πολίτη.

Η επιτροπή σημειώνει στην ανακοίνωσή της πως το βραβείο δίνεται στο κουαρτέτο ως σύνολο, κι όχι στα επιμέρους μέλη του.

Το Βραβείο Νόμπελ συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών.

Όλα τα βραβεία θα επιδοθούν στις 10 Δεκεμβρίου, ανήμερα της επετείου του θανάτου του Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος δημιούργησε τον θεσμό.

Ιστορικά, υπάρχουν 129 νικητές του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, άνθρωποι και οργανισμοί. Δεκαέξι εκ των νικητών είναι γυναίκες.
Πηγή: skai.gr