Στη Σβετλάνα Αλεξίεβιτς από τη Λευκορωσία το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Στην λευκορωσίδα συγγραφέα και δημοσιογράφο Σβετλάνα Αλεξίεβιτς απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2015, όπως ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη η σουηδική Ακαδημία στη Στοκχόλμη.

Η 67χρονη λογοτέχνιδα βραβεύτηκε για το «πολυφωνικό έργο» της, το οποίο η Ακαδημία χαρακτηρίζει ως «μνημείο στα βάσανα και το θάρρος στην εποχή μας».

Η Αλεξίεβιτς είναι μια πολιτικοποιημένη συγγραφέας που έχει ασχοληθεί εκτενώς με τη συλλογή ανθρώπινων μαρτυριών για μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα του 20ού αιώνα.

Ένα από τα πιο γνωστά έργα της είναι οι «Φωνές του Τσέρνομπιλ», που περιέχει μαρτυρίες για την πυρηνική καταστροφή στο ομώνυμο εργοστάσιο πυρηνική ενέργειας.

Γνωστά έργα είναι ακόμα «Το Αντι-γυναικείο Πρόσωπο του Πολέμου», που βασίζεται σε συνεντεύξεις με εκατοντάδες γυναίκες που έλαβαν μέρος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και το «Zinky Boys», μια συλλογή μαρτυριών από τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν.

Τα βιβλία της έχουν εκδοθεί σε πολλές γλώσσες, κυρίως στα γερμανικά, τα ρώσικα, τα σουηδικά και τα γαλλικά.

Πρόκειται για το τέταρτο Βραβείο Νόμπελ που απονέμεται για το 2015, μετά τα βραβεία για επιτεύγματα στην Ιατρική, τη Φυσική και τη Χημεία.
Πηγή: skai.gr