Παυλόπουλος: Η αναβίωση του «Συμποσίου των Επτά Σοφών» θα είναι καταλυτική για την Ελλάδα

Τη βεβαιότητά του, ότι η αναβίωση στην Ελλάδα του «Συμποσίου των Επτά Σοφών» θα λειτουργήσει ως καταλύτης στις διαδικασίες μελέτης και αντιμετώπισης των θεμάτων εκείνων που απασχολούν την παγκόσμια κοινωνία τον 21ο αιώνα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απονέμοντας τα βραβεία σε έξι κορυφαίους επιστήμονες, σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του «2ου Συμποσίου των Επτά Σοφών» με θέμα την Κοσμολογία που διοργανώθηκε από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η ίδια η σημασία του κοσμολογικού ζητήματος υπερβαίνει κατά πολύ τις επιμέρους επιστήμες, τις οποίες μετέρχεται ο κοσμολογικός στοχασμός στην εξελικτική του πορεία.

Μάλιστα, παρατήρησε ότι ακόμη και σήμερα η κοσμολογία, με το δέος, τη δημιουργική απορία και το θαυμάζειν, την αναζήτηση τεκμηρίων και αρμονικών θεωριών, βρίσκεται ίσως εγγύτερα από κάθε άλλο επιστημονικό πεδίο στις γενεσιουργές συνθήκες του πρώτου ευρωπαϊκού φιλοσοφικού και επιστημονικού στοχασμού κατά τη "στιγμή" των προσωκρατικών.

Ανατρέχοντας στο 1ο Συμπόσιο, που πραγματοποιήθηκε το 2007, υπενθύμισε ότι τότε είχε επιλεγεί ως θέμα η καρδιαγγειακή χειρουργική, επειδή η καρδιά συμβολίζει την αγάπη και τη ζωή. Και τώρα αυτό, το 2ο Συμπόσιο με θέμα την Κοσμολογία, εξετάζει την «καρδιά» αυτού τούτου του Σύμπαντος.

«Η Κοσμολογία είναι μια σύνθετη λέξη, αποτελούμενη από την λέξη "Κόσμος", ως πρώτο συνθετικό, και τη λέξη "λόγος", ως δεύτερο συνθετικό, που σημαίνει τον λόγο σχετικά με ένα ζήτημα, την επιστημονική ενασχόληση και θεώρηση. Η οποία έχει ως αντικείμενο μελέτης αυτό που σημαίνει το πρώτο συνθετικό, δηλαδή τη μελέτη των απαρχών της εξέλιξης και της τελικής μοίρας του Σύμπαντος. Περιλαμβάνει την κατανόηση των μεγάλης κλίμακας δομών του Σύμπαντος και της δυναμικής τους, όπως και των επιστημονικών, νόμων οι οποίοι το διέπουν», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Παρατήρησε, επίσης, ότι, λόγω της πεπερασμένης ταχύτητας του φωτός, μπορούμε να θεωρήσουμε την Κοσμολογία όχι μόνον ως μια φυσική επιστήμη, αλλά και ως μία «ιστορική επιστήμη». Διότι όταν κοιτάζουμε έξω, στο αχανές διάστημα, κοιτάζουμε, επίσης, πολύ πίσω στον χρόνο.

Εκφράζοντας και μια προσωπική ευχή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι μύχιος πόθος πολλών παρατηρητών που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο πεδίο της Κοσμολογίας, δίχως να είναι οι ίδιοι ειδικοί, είναι να δημιουργηθούν εκ νέου οι επιστημολογικά έγκυρες προϋποθέσεις για τις μεγάλες εκείνες επιστημονικές συνθέσεις, τις τόσο χαρακτηριστικές, της Ιωνικής σχολής. Τις οποίες σήμερα θα ονομάζαμε διεπιστημονικές, εξαιτίας της ενορατικής ενότητας της γνώσης από την οποία διέπονται. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο Αναξαγόρας (Απόσπασμα 4) θεωρούσε την ίδια την γένεση του ανθρώπινου πολιτισμού ένα κοσμικό επεισόδιο, μία εξέλιξη που σχετίζεται με κοσμολογικές διεργασίες.

Κλείνοντας, τον χαιρετισμό του κατά την τελετή απονομής των Βραβείων, ο κ. Παυλόπουλος, ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον στόχο του Συμποσίου, να ερευνήσει σε βάθος τα μυστικά του Σύμπαντος, και υπογράμμισε τη βεβαιότητά του ότι, στο μέλλον, αυτά τα Συμπόσια των Επτά Σοφών του Σύγχρονου Κόσμου θα συνεχίσουν να ασχολούνται με θέματα που συνιστούν πραγματικές "προκλήσεις" για την ανθρωπότητα και, προσελκύοντας μερικούς από τους πιο διάσημους και αναγνωρισμένους στοχαστές και ανθρώπους της πράξης, απ' όλον τον κόσμο, θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν καταλυτικώς στην επίλυση αυτών των θεμάτων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απένειμε τα βραβεία στους:

  • James Cronin, κάτοχο Βραβείου Νόμπελ Φυσικής 1980, ομότιμο καθηγητή Αστρονομίας & Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου,
  • Γεώργιο Ευσταθίου, καθηγητή Αστροφυσικής και Διευθυντή του Ινστιτούτου Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, Εταίρο της Βασιλικής Ακαδημίας,
  • David Gross, κΚάτοχο Βραβείου Νόμπελ Φυσικής 2004, καθηγητή Θεωρητικής Φυσικής και Διευθυντή του Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια,
  • Eugene Parker, ομότιμο καθηγητή Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου και του Ινστιτούτου Enrico Ferni,
  • Alexei Starobinsky, κάτοχο Βραβείου Kavli Αστροφυσικής 2014, Κοσμολόγο Αστροφυσικό στο Ινστιτούτο Landau Θεωρητικής Φυσικής, μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, και
  • Gabriele Veneziano, Θεωρητικό Φυσικό, καθηγητή στην Έδρα Στοιχειωδών Σωματιδίων, Βαρύτητας και Κοσμολογίας στο College de France.
  • Πηγή: skai.gr