Διεθνές συνέδριο για την Τέχνη και την Εκπαίδευση στη Στέγη

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων θα πραγματοποιηθεί στις 2, 3 και 4 Οκτωβρίου, στο κτίριο της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, (Λεωφόρος Συγγρού 107) διεθνές συνέδριο με θέμα: «Τέχνη & Εκπαίδευση: Διδακτικές και Παιδαγωγικές προσεγγίσεις στο Σχολείο του 1ου αιώνα». Το συνέδριο, συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Στόχος του συνεδρίου είναι «η παρουσίαση σύγχρονων παιδαγωγικών προτάσεων, απόψεων και κατευθύνσεων για τη δυναμική σχέση Τέχνης και Σχολείου, καθώς και η ανάπτυξη ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ λειτουργών και στελεχών της εκπαίδευσης, καλλιτεχνών, ειδικών παιδαγωγών-επιστημόνων αλλά και ερευνητών-διδασκόντων από τον χώρο των Τεχνών και της Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Από το πανεπιστήμιο του Northern Illinois, στις ΗΠΑ, θα λάβουν μέρος στο συνέδριο, ο καθηγητής Ντάγκλας Μπόουτον, ο οποίος έχει διατελέσει Παγκόσμιος Πρόεδρος της «Διεθνούς Κοινότητας για την Εκπαίδευση μέσω της Τέχνης» καθώς και η καθηγήτρια Κέρι Φρίντμαν, η οποία εξειδικεύεται στην ενθάρρυνση της δημιουργικότητας των μαθητών μέσω των εικαστικών τεχνών.

Οι εισηγήσεις τους θα έχουν ως αντικείμενο τόσο τον σχεδιασμό Προγραμμάτων Σπουδών που αφορούν τις τέχνες όσο και τα χαρακτηριστικά που οφείλει να αναπτύξει η σχολική ηγεσία ώστε να προωθήσει τη μάθηση μέσω της τέχνης.

Από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Institute of Education), την Ελλάδα θα επισκεφτεί η καθηγήτρια Λέσλεϊ Μπέργκες, η οποία εξειδικεύεται στην αρχική κατάρτιση των εκπαιδευτικών στις εφαρμοσμένες τέχνες και στην επιμόρφωση των εν ενεργεία εκπαιδευτικών σε θέματα μουσειολογίας. Έναν από τους βασικούς φορείς χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής της Αγγλίας (National Foundation for Educational Research) θα εκπροσωπήσει η Κάρλιν Σαρπ, η οποία θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής αναφορικά με την αξιοποίηση της τέχνης στην εκπαίδευση τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ευρώπη γενικότερα καθώς έχει υπηρετήσει ως Σύμβουλος εκπαιδευτικών θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Μπέρναρντ Ντάρας (Διεθνές Βραβείο Ziegfeld 2012 στον τομέα εκπαίδευσης της Τέχνης), ο οποίος είναι καθηγητής σημειωτικής και μεθοδολογίας της έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris Ι) καθώς και διευθυντής του διδακτορικού προγράμματος της Σχολής Καλών Τεχνών, θα μιλήσει με θέμα «Καλλιτεχνική και πολιτιστική εκπαίδευση στην εποχή της δημοκρατίας. Δημιουργική τάξη και πολιτιστικές / δημιουργικές βιομηχανίες».

Παράλληλα, στο συνέδριο πρόκειται να συμμετέχουν και εκπαιδευτικοί ευρωπαϊκών σχολείων (π.χ. Ολλανδία), οι οποίοι θα μεταφέρουν την καθημερινή εμπειρία τους από τα σχολεία όπου εργάζονται.

Ανάμεσα στους Έλληνες ομιλητές του συνεδρίου είναι ο καθηγητής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Αλέξης Κόκκος, με πολυετή πείρα στην εκπαίδευση ενηλίκων, ο οποίος θα παρουσιάσει την εφαρμογή της μεθόδου «Η Μετασχηματίζουσα Μάθηση μέσα από την Αισθητική Εμπειρία», που έχει αναπτύξει ο ίδιος μαζί με την ομάδα του. Επίσης, οι ομότιμοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Παύλος Χριστοδουλίδης και Τιτίκα Σάλλα πρόκειται να αναλύσουν τον ρόλο της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στο ελληνικό σχολείο και τη σημασία της ως εργαλείο γνώσης.

Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, θα διεξαχθεί Στρογγυλή Τράπεζα λογοτεχνών με τους Ανδρέα Μήτσου, Μάρω Δούκα, Άλκη Ζέη, Φίλιππο Μανδηλαρά και Μάκη Τσίτα.

Παράλληλα με τις θεωρητικές και ακαδημαϊκές εισηγήσεις στη Μικρή Σκηνή, εκπαιδευτικοί και ειδικοί από διάφορους τομείς της τέχνης θα παρουσιάσουν στην Αίθουσα Χορού εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία έχουν εφαρμοστεί στην πράξη. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθούν δέκα βιωματικά εργαστήρια με αντικείμενο το δημιουργικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι διάφορες μορφές της Τέχνης (εικαστικά, χορός, μουσική, θέατρο, λογοτεχνία, τεχνολογία, κόμικ κ.λπ.) στο σύγχρονο σχολείο.

Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν.
Πηγή: skai.gr