H εικαστική έκθεση «Ωδή στη Θάλασσα» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Σύγχρονη εικαστική έκθεση με τίτλο «Ωδή στη θάλασσα» εγκαινιάζεται την Παρασκευή 21 Αυγούστου, στις 17:30, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά.

Παράλληλα, η έκθεση θα αποτελέσει την εναρκτήρια εκδήλωση διεθνούς επιστημονικού συμποσίου που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο πολιτιστικής κρουαζιέρας. Στόχος η προβολή και η ανάδειξη του βυζαντινού-μεσαιωνικού πολιτισμού που σώζεται στα λιμάνια του Βορείου Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και η καθιέρωση του θεσμού «Πολιτιστικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας».

Συγκεκριμένα, όπως πληροφορεί ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου, διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) σε συνεργασία με το 3ο εργαστήρι ζωγραφικής και το εργαστήρι χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη των καθηγητών ζωγραφικής, Γιώργου Τσακίρη και Χαρακτικής, Μανόλη Γιανναδάκη, καθώς και με την Εφορεία Δυτ. Αττικής, Πειραιώς και Νήσων.

Οι φοιτητές και οι καθηγητές ενημερώθηκαν για τα προγράμματα «ΟΛΚΑΣ» (www.olkas.net) και «ΛΙΜΗΝ» (www.limenproject.net), που υλοποιεί το ΕΚΒΜΜ και εμπνεύστηκαν από τους στόχους και το περιεχόμενό τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, τα 51 έργα παρουσιάζουν, μέσα από την προσωπική ματιά τού κάθε καλλιτέχνη, απόψεις των λιμανιών, διαφορετικές όψεις της θάλασσας, μεσαιωνικά πλοία που είναι γνωστά από ιστορικούς χάρτες ή αποκαλύφθηκαν σε ανασκαφές και στιγμές της ζωής των ανθρώπων που εργάζονται στα λιμάνια.

Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου «ΛΙΜΗΝ. Πολιτιστικά Λιμάνια από το Βόρειο Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα» που υλοποιεί το ΕΚΒΜΜ με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Black Sea Cross Border Cooperation Program». Στόχος του έργου είναι η προβολή και ανάδειξη του βυζαντινού-μεσαιωνικού πολιτισμού που σώζεται στα λιμάνια του Βορείου Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και η καθιέρωση του θεσμού «Πολιτιστικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας».

Στο πλαίσιο του έργου, το ΕΚΒΜΜ διοργανώνει εν πλω διεθνές επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο «Πολιτιστικά λιμάνια από το Βόρειο Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά -Σύγχρονα δίκτυα», στη διάρκεια πολιτιστικής κρουαζιέρας. Θα συμμετάσχουν αρχαιολόγοι, ιστορικοί τέχνης, επιστήμονες, εξιδεικευμένοι στον χώρο του πολιτισμού και του τουρισμού, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, πολιτιστικών και τουριστικών φορέων από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Ρουμανία. Η έκθεση «Ωδή στη Θάλασσα» θα αποτελέσει την εναρκτήρια εκδήλωση του διεθνούς επιστημονικού συμποσίου.

Επικεφαλής και συντονιστής του έργου είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, ενώ στην υλοποίησή του συνεργάζονται επτά φορείς από έξι χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία, Γεωργία), με στόχο τη μελέτη, ανάδειξη και μουσειακή προβολή της μεσαιωνικής πολιτιστικής κληρονομιάς των λιμανιών που περιλαμβάνονται στο έργο.

Πηγή: skai.gr