Κλείσιμο

Ο «Προμηθέας» έσπασε 17 χρόνια σιωπής στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης

Δεκαεπτά χρόνια σιωπής έσπασαν το απόγευμα της Παρασκευής και ο αρχαίος λόγος αντήχησε ξανά στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Στο υπό αναστήλωση τα τελευταία χρόνια αρχαίο θέατρο, παρουσιάστηκε υπό το φως της ημέρας, τόσο για λόγους πρακτικούς όσο και προσέγγισης του αυθεντικού τρόπου απόδοσης του αρχαίου δράματος, η τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης», παρουσία 600 περίπου θεατών, οι οποίοι μπόρεσαν να βρεθούν στο τμήμα των κερκίδων που έχουν αποκατασταθεί.

Όπως αναφέρει το vimanews.gr, οι στιγμές για όλους ήταν μοναδικές, με τους μεγαλύτερους σε ηλικία να ανακαλούν στη μνήμη τους εικόνες από τις εποχές που το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης πλημμύριζε από κόσμο σε κάθε παράσταση, αλλά και πολλούς νεότερους στην ηλικία να σπεύδουν από νωρίς για να βιώσουν τη μυσταγωγία παρακολουθώντας μία από τις κορυφαίες αρχαίες τραγωδίες σε έναν ξεχωριστό χώρο.

2296899760.jpg

Με το που ο ήλιος κρύφτηκε πίσω από το θέατρο, τους θεατές καλωσόρισε η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, υπό την αιγίδα του οποίου τελούσε η παράσταση, Αλέκα Βακαλοπούλου, που αναφέρθηκε και στην προσπάθεια των Ιωαννίνων και της Ηπείρου ευρύτερα να κερδίσουν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2021.

Ακολούθησε μια σύντομη ομιλία από τον επίσημο προσκεκλημένο του Δήμου, τον Σπύρο Μερκούρη, αδερφό της αείμνηστης Μελίνας, ο οποίος στάθηκε στο ότι ο πολιτισμός είναι το μεγάλο όπλο της Ελλάδας, σημειώνοντας πως έχει αντέξει στον χρόνο επειδή είναι ανθρωποκεντρικός.

Η παράσταση κέρδισε από την πρώτη στιγμή τους θεατές, χάρη κυρίως στις εξαιρετικές ερμηνείες του Γιαννιώτη Τάσου Νούσια στον ρόλο του Προμηθέα, του Γεράσιμου Γεννατά στους ρόλους του Ήφαιστου και Ωκεανού, του Δημήτρη Κουρούμπαλη στους ρόλους του Κράτους και του Ερμή, της Μαρλίν Καμίνσκι που ερμήνευσε την Ιώ, της Κατερίνας Λούρα και της Ίριδας Μάρα (Κορυφαίες Χορού), καθώς και πέντε χορευτριών κλασικού χορού.

2395566264.jpg

Ευρηματική, με αρκετά νεωτεριστικά στοιχεία που δεν είχαν όμως υπερβολή και κρατούσαν το ενδιαφέρον των θεατών, ήταν η σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου. Την κίνηση έχει αναλάβει η Φρόσω Κορρού και την μουσική οι Lost Bodies, ενώ τα σκηνικά-κοστούμια υπογράφει ο Κένι ΜακΛέλαν και τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος.

Η παράσταση κέρδισε το
θερμό χειροκρότημα των θεατών, μεταξύ των οποίων βρέθηκαν οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη και Γιάννης Στέφος, οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γιάννης Λώλος, οι αντιδήμαρχοι Θανάσης Μανταλόβας, Παντελής Κολόκας και Γιάννης Λιόντος, ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κώστας Γκόγκος και Βάσω Μέγα αντίστοιχα, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Γεώργιος Καραΐτσης κ.α.

Η δεύτερη παράσταση στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης θα δοθεί σήμερα το απόγευμα, ενώ αύριο Κυριακή, στις 9.30 το βράδυ, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να την απολαύσει στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ. Στις 21 και 22 Αυγούστου θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο.
Πηγή: skai.gr