Η κινηματογραφική μεταφορά του «Δράκουλα» στο 5o Open Air

Με μία ιδιαίτερη προβολή,αυτή του κλασσικού βωβού αριστουργήματος του Φρήντριχ Βίλεμ Μουρνάου,«Νοσφεράτου: μια Συμφωνία Τρόμου» (1922), συνοδεία μουσικής επένδυσης από τους Mechanimal, το 5o Athens Open Air Film Festival καταλαμβάνει για πρώτη φορά τον πολυχώρο Τρένο στο Ρουφ , την Τρίτη 21 Ιουλίου.

Η ταινία είναι η πρώτη - αν και ανεπίσημη - κινηματογραφική μεταφορά του έργου του Μπραμ Στόκερ «Δράκουλας».

Ο έρωτας, ο θάνατος και η καθαρτήρια δύναμη του φωτός είναι τα θέματα που επαναλαμβάνονται σε όλη τη διάρκειά της και τα οποία θα χαρακτηρίσουν όλες τις ταινίες του είδους που ακολούθησαν.

Το «Νοσφεράτου», μπορεί να γυρίστηκε στην αυγή του ίδιου του κινηματογράφου, να ολοκληρώθηκε με ελάχιστα μέσα και με όλους τους περιορισμούς του βωβού σινεμά, παραμένει, ωστόσο, η πιο παράξενα γοητευτική δημιουργία τρόμου που έγινε ποτέ.

Επωφελούμενος από την παντελή έλλειψη ήχου, ο Μουρνάου βασίστηκε εξ' ολοκλήρου στη δύναμη και την υποβολή των εικόνων. Η ταινία του είναι μια μεγαλοπρεπής συμφωνία του άσπρου και του μαύρου, του άπλετου φωτός και του απέραντου σκοταδιού. Οι σκούρες αποχρώσεις των σκηνικών και της φωτογραφίας δημιουργούν εξαρχής ένα γνήσια νοσηρό και μακάβριο κλίμα και η ατμόσφαιρα του τρόμου διογκώνεται από την αληθινά απόκοσμη παρουσία του Μαξ Σρεκ στον ρόλο του αιμοδιψή κόμη.

Οι Mechanimal συνθέτουν το δικό τους ηλεκτρονικό σάουντρακ για το «Νοσφεράτου», δίνοντας μια άλλη διάσταση στην μονοχρωματική αφήγηση του Μουρνάου.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ (Ιούλιος - Αυγούστος - Σεπτέμβριος) οι θεατές μπορούν να επισκεφτούν το: www.cinemag.gr.

Όλες οι προβολές ξεκινούν στις 21.00 και η είσοδος είναι ελεύθερη ενώ, τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
Πηγή: skai.gr