Κλείσιμο

Σκυλλίας 2015: Mαραθώνια κολύμβηση στη Λίμνη Ευβοίας

Τη γαλανή του ελευθερία ο γλάρος, δίνει στον ορίζοντα. Αυτό τον ανοιχτό ορίζοντα των στίχων του Οδυσσέα Ελύτη θα αναζητήσουν οι συνεχιστές του θρυλικού ήρωα Σκυλλία, αυτό το Σαββατοκύριακο στη Λίμνη Ευβοίας, στο πλαίσιο της διοργάνωσης μαραθώνιας κολύμβησης «Σκυλλίας 2015».

Ο Σκυλλίας ήταν ο πρώτος βατραχάνθρωπος, καταδύτης και κυνηγός εναλίων θησαυρών σε όλη την παγκόσμια ιστορία. Η συμβολή του στη διεξαγωγή της ναυμαχίας του Αρτεμισίου, το 480 π.Χ., επηρέασε την εξέλιξη της ιστορίας του δυτικού πολιτισμού.

Από το 2011 ο όμιλος ερασιτεχνών αλιέων Λίμνης «Ποσειδών» διοργανώνει στη Λίμνη Ευβοίας, σε ανάμνηση της θρυλικής διαδρομής των 80 σταδίων (14.500 μ.), τον διάπλου του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου, ο οποίος από το 2014 μετεξελίχθηκε στη μοναδική διήμερη διοργάνωση μαραθώνιας κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας με την επωνυμία «Σκυλλίας».

Οι εκδηλώσεις του φετινού «Σκυλλία 2015», εξαιρετική ιδέα για μια ανάσα απόδρασης στη Λίμνη, είναι αφιερωμένες σε ναυτικές προσωπικότητες της περιοχής, οι οποίες προέβησαν σε πράξεις διάσωσης, ναυτικής συνδρομής και γενικότερου ανθρωπιστικού αλτρουισμού στη θάλασσα, στην προστασία του Βόρειου Ευβοϊκού και στους «μαραθωνοδρόμους της ζωής» (παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες «Σύλλογος Πίστη»).

Η ανάδυση ενός Θρύλου μετά από 2.500 χρόνια

Χρειάστηκε να περάσουν 2.500 χρόνια και μια τρελή ιδέα που έπεσε σε παρέα φίλων σε ένα ουζερί στη Λίμνη Ευβοίας το 2011, για να ξεκινήσει κάτι, που αρχικά έμοιαζε με αστεϊσμό αλλά στη συνέχεια διαμορφώθηκε σε ένα σύνθετο δρώμενο που κινητοποιεί και εμπνέει σήμερα χιλιάδες ανθρώπους. Ο θρυλικός Σκυλλίας, αναδύεται από τη λήθη και την αποσιώπηση αιώνων.

Η διοργάνωση διεξάγεται στο πλαίσιο του μακροβιότερου Περιφερειακού Φεστιβάλ «Ελύμνια», υπό την αιγίδα του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και με συνδιοργανωτή την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, ενώ στο πλευρό των διοργανωτών είναι η τιμητική αντιπροσωπεία ανδρών της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.

Στον 5ο Διάπλου Β. Ευβοϊκού θα πάρουν μέρος 30 αθλητές και αθλήτριες, ενώ στους αγώνες των 5.000 μ. και των 500 μ. (παιδικός) αναμένονται δεκάδες συμμετοχές, καθώς οι δηλώσεις συμμετοχής είναι ακόμα ανοικτές. Το Αγωνιστικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Σάββατο 11 Ιουλίου: 5ος Διάπλους Β. Ευβοϊκού Κόλπου («Θωρηκτό Αβέρωφ», Λιμνιώτικα Πληρώματα «Τσιφόρος Γεώργιος» ) απόσταση 14.500 μ.
Κυριακή 12 Ιουλίου: απόσταση 500 μέτρων για κολυμβητές από 9 έως 16 ετών και 5000 μέτρα, ανοικτή κατηγορία για αθλητές άνω των 16 ετών.

«Πριν από 2.500 χιλιάδες χρόνια ένας μικρός λαός και ένας θρύλος έκανε το αδιανόητο. Αναμετρήθηκε με μια ολόκληρη αυτοκρατορία και υπερασπίστηκε με επιτυχία το ελληνικό και ευρωπαϊκό ιδεώδες» επισημαίνει στην ανακοίνωση του ο όμιλος ερασιτεχνών Αλιέων Λίμνης «Ποσειδών», « Η αναλογία με τη σημερινή κατάσταση που βιώνουμε στη χώρα μας μας κάνει αισιόδοξους ότι με ανάλογες συμπεριφορές μπορούμε να βγούμε νικητές από τη μαραθώνια δοκιμασία που έχουμε μπροστά μας. Ο «Σκυλλίας 2015», είναι ένα μάθημα ζωής για όσους συμμετέχουν σε αυτόν ενεργά και με οποιοδήποτε τρόπο».

Με ένα κούφιο καλάμι για αναπνευστήρα

Ο Σκυλλίας ονομαστός κολυμβητής από την πολιτεία Σκιώνη, Ευβοέων εποίκων της Παλλήνης Χαλκιδικής, ύστερα από πολλά κατορθώματα ως βατραχάνθρωπος, συνελήφθη από Πέρσες στρατιώτες, περίπου το 480 π.Χ., οι οποίοι τον επιβίβασαν σε ένα από τα πλοία του στόλου τους με σκοπό να τον χρησιμοποιήσουν εναντίον του ελληνικού στόλου.

Όμως ο Σκυλλίας έμαθε τα σχέδια τους και βούτηξε από το πλοίο στη θάλασσα, έκοψε τα σχοινιά από τις άγκυρες και δημιούργησε μεγάλη σύγχυση στον περσικό στόλο. Χρησιμοποιώντας ένα κούφιο καλάμι ως αναπνευστήρα κολύμπησε εννέα ναυτικά μίλια μέχρι το Αρτεμίσιο και ανέφερε στους Έλληνες τις προθέσεις του εχθρού καθώς και άλλα χρήσιμα στοιχεία.

Η Ύδνα εκπληκτικά δύτρια και κόρη του Σκυλλία, βοήθησε τον πατέρα της στα έργα του εναντίον των Περσών. Προς τιμήν τους ανεγέρθηκαν δύο χρυσά αγάλματα-ομοιώματα (το ένα είναι μάλλον η Αφροδίτη του Εσκυλλίνου) στο πανελλήνιο ιερό τω Δελφών, τα οποία σύλησε ο Νέρωνας 500 χρόνια αργότερα.
Πηγή: skai.gr