UNESCO: Επιστρατεύει δορυφόρο κατά των επιθέσεων του ΙSIS σε μνημεία

Τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και τη Λιβύη που αποτελούν στόχους των τζιχαντιστών επιδιώκει να προστατεύσει αποτελεσματικότερα η Unesco μέσω της διευρυμένης χρήσης δορυφόρου.

Ο Οργανισμός είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία με το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Ερευνών του ΟΗΕ  προκειμένου να συλλειτουργήσουν και εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα δορυφορικής παρακολούθησης των πληττόμενων αρχαιολογικών μνημείων, όπως αποκάλυψε η Γενική Διευθύντρια, Ιρίνα Μπόκοβα, στον Guardian.
 
Αυτού του είδους η παρακολούθηση, μέσω δορυφορικών λήψεων υψηλής ανάλυσης, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της καταστροφής και του πλιάτσικου, να καταγράψει όσα έχουν καταστραφεί, να προετοιμάσει την ανακατασκευή τους αλλά και να συνδράμει στο να στοιχειοθετηθούν οι σχετικές υποθέσεις στα διεθνή ποινικά δικαστήρια, προκειμένου να βρεθούν οι ένοχοι στο εδώλιο, υπογράμμισε η ίδια.

Η διευθύντρια της Unesco χαρακτηρίζει ως  «πολιτισμική εκκαθάριση»  τις εκτεταμένες επιθέσεις και καταστροφές που πραγματοποιούν οι τζιχαντιστές. Υποψήφια για να διαδεχθεί τον Μπαν Κι-Μουν στην γγ του ΟΗΕ, η Μπόκοβα είναι απόλυτη υπέρμαχος της παρακολούθησης μέσω δορυφόρου. Οι πρόσφατοι βανδαλισμοί είναι σαφέστατα πιο βίαιοι και εκτεταμένοι, σημειώνει, σε σχέση με το προηγούμενο κύμα τέτοιων επιθέσεων στο Αφγανιστάν, το 2001.  

Τέλος, συμβουλεύει τις κυβερνήσεις των κρατών να αντιμάχονται την ραγδαία εξαπλούμενη τζιχαντιστική προπαγάνδα, με δικές τους καμπάνιες, μέσω των social media.

Πηγή: The Guardian - skai.gr